Νίκος Συρμαλένιος: Διεκδικούμε ριζική αλλαγή της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής

Νίκος Συρμαλένιος: Διεκδικούμε ριζική αλλαγή της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής

 

 

Ανύπαρκτη η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφού ζούμε στον 6ο συνεχή χρόνο της ύφεσης επεσήμανε ο Νίκος Συρμαλένιος κατά την ομιλία του στην Ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Νάξο για τη νέα ΚΑΠ.
 
«Εμείς θεωρούμε τον πρωτογενή τομέα (την αγροτική, την κτηνοτροφική, τη μελισσοκομική, την αλιευτική πολιτική) ως βασικό πυλώνα αυτής της ανασυγκρότησης και ατμομηχανή της περιφερειακής ανάπτυξης ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων και επεσήμανε ότι «οι πολιτικές ανασυγκρότησης στα πλαίσια του στενού κορσέ των μνημονίων δεν μπορούν να υπάρξουν». 
 
Ο κ. Συρμαλένιος έθεσε μια σειρά από ερωτήματα και επισημάνσεις τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική για την περίοδο 2014-2020 είναι  άμεσα συνδεδεμένη με την συνολική πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας που διαμορφώνεται στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού της ΕΕ.
 
Ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μειώνεται στο 37% του συνολικού κοινοτικού προϋπολογισμού Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση του εθνικού φακέλου άμεσων ενισχύσεων από -5,3% το 2014 έως -12% το 2020.  Για την αγροτική ανάπτυξη έχουμε μείωση -5,9%.  
 
Η Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο κ. Συρμαλένιος, θα εισπράξει την περίοδο 2014-2010 περίπου 19 δις ευρώ κοινοτικούς πόρους.  Η χρηματοδότηση όμως μπορεί να ανασταλεί άμεσα σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τους αυστηρότατους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Τόνισε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει και διεκδικεί μια ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική που θα θέτει στον πυρήνα της την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα για όλους, σταθερά και δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες, σταθερές και δίκαιες τιμές για τους καταναλωτές, οικολογικά βιώσιμες μορφές παραγωγής, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της χρήσης ορυκτών καυσίμων, και το τέλος στην καταστροφή των εγχώριων αγροτικών αγορών ως αποτέλεσμα του ντάμπινγκ.
 
Τέλος ο βουλευτής Κυκλάδων δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά μεταξύ άλλων την ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ την αύξηση των προϋπολογισμού για τη γεωργία, στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών με τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων.