Σύσκεψη για την αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου με υψηλόβαθμα στελέχη της αρχαιολογίας

Σύσκεψη για την αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου με υψηλόβαθμα στελέχη της αρχαιολογίας

Επίσκεψη στη Μύκονο πραγματοποίησαν ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, κ. Massimo Osanna, ο Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, κ. Alexandre Farnoux και ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρης Αθανασούλης.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου υποδέχθηκε τα υψηλόβαθμα στελέχη της αρχαιολογίας στο Δημαρχείο Μυκόνου και ακολούθησε σύσκεψη με κεντρικό θέμα την αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου και οι τρόποι χρηματοδότησής της, ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Δημοτικής Αρχής. 

Πρόκειται για μία κοινή πρωτοβουλία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πομπηίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε, ότι η Γαλλική Σχολή Αθηνών, η οποία είναι η πρώτη αρχαιολογική σχολή της Αθήνας που ιδρύθηκε το 1846, έχει αναλάβει την έρευνα του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου τα τελευταία 150 χρόνια.

Ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας ενημέρωσε τον Δήμαρχο, ότι επιθυμεί να μεταφέρει τεχνογνωσία για την απορρόφηση χρηματοδοτήσεων που αφορούν αναστηλώσεις αρχαιολογικών χώρων, καθότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πομπηίας έχει αντλήσει χρηματικά ποσά για τον σκοπό αυτό από την  Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας τη ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά πάρκα στον κόσμο.
 
Ο Δήμαρχος, αφού τους καλωσόρισε στο νησί της Μυκόνου, τους ευχαρίστησε θερμά για την συνεισφορά τους στην προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμο Μυκόνου από κοινού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, για την αναβάθμιση και συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου. Μάλιστα, πρότεινε σε συνέχεια της συνεργασίας των Αρχαιολόγων της Πομπηίας και των Κυκλάδων, να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία σε επίπεδο Δήμων, ώστε να προβούν σε επιπλέον δράσεις και εξέτασαν το ενδεχόμενο για την μεταφορά της αρχαιολογικής έκθεσης Vanity, στην Πομπηία.
 
Παράλληλα, προγραμματίστηκε επίσκεψη στη Δήλο με τη συνοδεία του Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη, για να διερευνηθούν ποιες δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς χρηματοδότησης.
 
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο κ. Vincenzo Calvanese, Πολιτικός μηχανικός στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας, ο κ. Vincenzo Vitagliano Gianluca, Αρχιτέκτων μηχανικός στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας και η κα. Annamaria Mauro, Αρχιτέκτων μηχανικός στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Νικόλας Γκέλος και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.