Κίνδυνος θάνατος τα φυτοφάρμακα για τις μέλισσες

Κίνδυνος θάνατος τα φυτοφάρμακα για τις μέλισσες

 

 

 

Την σημασία των μελισσών στην διατήρηση της παραγωγής πολλών ειδών θα αναδείξει η ημερίδα που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου. Την ημερίδα διοργανώνει η ομάδα των πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο η οποία επισημαίνει ότι χωρίς τις μέλισσες το 1/3 της διατροφής μας θα εξαφανιστεί γιατί οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επικονίαση των φυτών καθώς μεταφέρουν τη γύρη και γονιμοποιούν τα άνθη για να γίνουν καρποί.

Χωρίς τις μέλισσες δεν θα έχουμε επικονίαση, 7 στα 10 φρούτα, λαχανικά και δημητριακά θα εξαφανιστούν, περισσότερο από το 35% της παραγωγής θα εξαφανιστεί και οι τιμές στα τρόφιμα θα εκτοξευθούν στα ύψη.

Η Ομάδα των Πρασίνων αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια για μια στροφή προς πιο βιώσιμα μοντέλα γεωργίας που θα είναι πιο ευεργετικά για τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή καλής ποιότητας και υγιεινών τροφίμων. Βραχυπρόθεσμα, η απαγόρευση των φυτοφαρμάκων για την προστασία των επικονιαστών, που είναι οι πιο βασικοί παράγοντες της τροφικής αλυσίδας, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στις βιομηχανικές καλλιέργειες φρούτων, λαχανικών και άλλων ειδών, χρησιμοποιούνται σε μεγάλες δόσεις επικίνδυνα φυτοφάρμακα που βλάπτουν ανεπανόρθωτα τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονιαστές, που συχνά οδηγούνται στο θάνατο. Η χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών επιδεινώνει το πρόβλημα της επιμόλυνσης, καθώς προωθούνται οι μονοκαλλιέργειες που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο γιατί οι μέλισσες πρέπει να τρέφονται με μεγάλη ποικιλία ειδών για να επιβιώσουν. Αυτό έχει οδηγήσει στον εξαφανισμό μεγάλου μέρους των πληθυσμών μελισσών στην Ευρώπη και άλλες ηπείρους τα τελευταία χρόνια. 

Με γνώμονα τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που θα ολοκληρωθεί σύντομα και πριν από την έναρξη της προσωρινής απαγόρευσης τριών ειδών φυτοφαρμάκων που είναι επιζήμια για τις μέλισσες την 1η Δεκεμβρίου 2013, το θέμα της εξεύρεσης ενός βιώσιμου γεωργικού μοντέλου που θα είναι κατάλληλο για τα έντομα επικονιαστές βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ.