Πλούσιο το ανοιξιάτικο πρόγραμμα του Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου

Πλούσιο το ανοιξιάτικο πρόγραμμα του Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου

 

 

 
Μια σειρά από εκδηλώσεις προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 9 Μαρτίου όπου με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η παράδοση και η οικογένεια στη ζωή της γυναίκας». Επίσης παρουσίαση του μυθιστορήματος της Τέσυς Μπάιλα «Το μυστικό ήταν η ζάχαρη» που φωτίζει την εικόνα της γυναίκας στη λογοτεχνία.
 
 
Θα μιλήσουν η Μαρία Ντότσικα φιλόλογος – συγγραφέας, η Τέσυ Μπάιλα ιστορικός –συγγραφέας, ο Δημήτρης Μαργάρας ψυχολόγος, η φιλόλογος – συγγραφέας Αφροδίτη Βακάλη. Αποσπάσματα θα διαβάσει η φιλόλογος– ηθοποιός Αγγέλα Καλαφάτη. Ακόμη κατάθεση μαρτυρία θα μοιραστεί μαζί μας η Χρυσάνθη Αλαφασού. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Μουσική Σχολή Δημήτρη Φίννις. Θα ακολουθήσει μικρό κέρασμα στο φουαγιέ του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
 
Στις 6 Απριλίου και ώρα 18:30 Παράκληση στην Παναγιά, στον ναό της Αγίας Κυριακής, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο πριν αναχωρήσει και επανατοποθετηθεί η εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι στην Τουρλιανής στην Άνω Μερά. Θα υπάρξει κέρασμα με το παραδοσιακό «Λαζαράκι».
 
 
Στις 12 Απριλίου και ώρα 20:00 Μουσική Εκδήλωση σε συνεργασία με την Μουσική Σχολή Δημήτρη Φίννις με τίτλο «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» του Μίκυ Θεοδωράκη. Η εκδήλωση έχει σκοπό την ενίσχυση της Τράπεζας των Εθελοντών Μυκόνου, στους οποίους ο Δήμος έχει παραχωρήσει χώρο για να στεγαστεί η αποθήκη τροφίμων και οι οποίοι στηρίζουν τις άπορες οικογένειες του νησιού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
 
Στις 18 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, ομάδα γυναικών θα ψάλλει το «Μοιρολόι της Παναγιάς» στις 3 το μεσημέρι στην Αγία Κυριακή και μετά στις άλλες ενορίες της χώρας και το βράδυ θα γίνει νηστίσιμο κέρασμα στο προαύλιο χώρο του «Σπιτιού της Λένας».
 
 
Την Πρωτομαγιά ο Σύλλογος διοργανώνει Παζάρι με στεφάνια του Μάη και Μαγιόξυλα στο Γιαλό με σκοπό αφ’ ενός την διάδοση του εθίμου και αφ’ ετέρου την συγκέντρωση χρημάτων για τους σκοπούς του Συλλόγου και περιμένει την εθελοντική προσφορά σας.
 
 
Επίσης ο Σύλλογος προγραμματίζει να γίνουν μαθήματα κεντήματος πάνω σε τούλι όπως και με δαντέλα τύπου «λασέ» το Μάιο με την κα Σοφία Τσαμπαρά που διδάσκει στο Σύλλογο «ΧΡΙΣΤΙΝΑ». Δηλώσεις μέχρι τις 20 Απριλίου στα τηλ. 22890 22841, 22890 27020 και 22890 23159. Μαθήματα στο τούλι θα γίνουν και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
 
 
Μέσα στα σχέδια του Συλλόγου είναι και η πραγματοποίηση έκθεσης με θέμα το «ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΟ ΥΦΑΝΤΟ» για να δείξει τα τεχνουργήματα που βγήκαν από τα χέρια των γυναικών της Μυκόνου και έκαναν το νησί γνωστό παγκοσμίως. Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα στηθούν και δυο αργαλειοί όπου έμπειρες ανυφάντρες θα δείχνουν την ύφανση. Δεκτές οι εθελοντικές προσφορές και κάθε μορφής βοήθεια. Η έκθεση θα διαρκέσει για δύο μήνες μέσα στο καλοκαίρι. Όποιος και όποια έχει Μυκονιάτικα υφαντά και θέλει να τα εκθέσει να το δηλώσει στα τηλέφωνα 22890 22841, 22890 23306, 22890 27020, 22890 23159. Τα υφαντά θα επιστραφούν μετά την λήξη της έκθεσης. 
 
 
Ο Σύλλογος προγραμματίζει να συμμετέχει στο 6ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Γυναικών στην Άνδρο και διοργανώνει 5νθήμερη εκδρομή στη Θράκη και την Ανδριανούπολη περί τα τέλη Μαρτίου, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των εκδρομέων. 
 
 
Παράλληλα ο Σύλλογος συμμετέχει στην ομάδα ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ για άπορες και χαμηλού εισοδήματος οικογένειες, και μέλη του συμμετέχουν στην Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.  
 
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι συνεχίζονται και τα μαθήματα Πολιτισμού καθώς και του χειροποίητου κοσμήματος μέχρι τον επόμενο μήνα για εφήβους και ενήλικες. 
 
 
(φωτογραφία από την έκθεση "Βελονιές Ζωής" που πραγματοποίησε ο Σύλλογος τον Αύγουστο του 2013)