Συνταγή για παραδοσιακά και εύκολα μελομακάρονα

Συνταγή για παραδοσιακά και εύκολα μελομακάρονα

 

 

Μελομακάρονα (για περίπου 4 κιλά)
 
Υλικά για το σιρόπι:
500ml νερο
800γρ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή ή καστανη
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
 
Για τη ζύμη:
Υλικά υγρού μείγματος:
400 ml χυμό πορτοκαλιού
580 ml ελαιόλαδο ή μίγμα ελαιόλαδου σπορέλαιου σε αναλογία 2 προς 1
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ σόδα
2 πορτοκάλια ξύσμα
Υλικά στερεού μείγματος:
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
 
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C
Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι, 3-4 ώρες πρίν από την ώρα που θα είναι έτοιμα τα μελομακάρονα, επειδή πρέπει να είναι κρύο. Βάζετε σε κατσαρόλα τα υλικά - πλην του μελιού και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση για 2-3 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μέλι. Αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Ανακατεύετε τα υλικά για το υγρό μείγμα, να ομογενοποιηθούν καλά. Ξεχωριστά, ανακατεύετε τα υλικά του στερεού μείγματος, σε ενα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το υγρό μείγμα στο μπολ με το στερεό μείγμα και ανακατεύετε απαλά, από τον πάτο προς την επιφάνεια, και όχι για πολλή ώρα, ίσα ίσα να βλέπετε ότι έχει ενωθεί η ζύμη κι ας υπάρχουν μικρά μέρη αλευριού που φαίνεται πως δεν έχει ενωθεί.
 
Πλάθετε τα μελομακάρονά σας στο επιθυμητό μέγεθος -υπολογίζοντας οτι θα φουσκώσουν στο ψήσιμο (για την ακρίβεια 30γρ. το καθένα). Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνεις για 20-25 λεπτά, να πάρουν ένα ομοιόμορφο χρώμα. Ξεφουρνίζετε και τα ρίχνετε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι, αφήνοντάς τα για 15-20 δευτερόλεπτα το πολύ, πριν τα βγάλετε. Τα αφήνετε πάνω σε σχάρα να στραγγίξουν από το πολύ σιρόπι, τοποθετείστε σε πιατέλα και γαρνίρετε με μέλι και καρύδια την κάθε σειρά από μελομακάρονα.
 
Καλή επιτυχία!
 
 
Ευχαριστούμε την φίλη μας την Δώρα για την υπέροχη συνγταγή της!