Έκκληση Δημάρχου Μυκόνου για την Ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο νησί

Έκκληση Δημάρχου Μυκόνου για την Ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο νησί

 

 

Επιστολή στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, κοινοποιούμενη στο γραφείο Πρωθυπουργού και τα αρμόδια Υπουργεία απέστειλε, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς τονίζοντας του για άλλη μία φορά την ανάγκη δημιουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Μύκονο. Πρόκειται για επιστολή που έρχεται σε συνέχεια της αδιάλειπτης αλληλογραφίας δύο ετών.
 
Αναφέρεται στην πρόσφατη πυρκαγιά σε πολυτελές ξενοδοχείο της Μυκόνου που σβήστηκε με τις φιλότιμες προσπάθειες ιδιωτών, επισημαίνοντας ότι «απέναντι σε αυτήν την κρατική αδιαφορία για το δυναμικό πολιτικής προστασίας στην Μύκονο, σε κάθε έκτακτο περιστατικό, ενστικτωδώς αντιδρούν και επεμβαίνουν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, ορισμένοι δημοτικοί υπάλληλοι και θαρραλέοι ιδιώτες, οι οποίοι φιλότιμα και με την εμπλοκή διαθέσιμων μέσων (βυτιοφόρα κτλ) των ιδιωτών και του Δήμου επιχειρούν - με προσωπικό κίνδυνο και ρίσκο - αναρμοδίως να «υποκαταστήσουν» την αρμόδια προς τούτο Πυροσβεστική».
 
Τέλος κλείνοντας καταγράφει την τωρινή κατάσταση και προτείνει λύσεις και συγκεκριμένα: "Εδώ και είκοσι (20) τουλάχιστον χρόνια, με συνέπεια, ο Δήμος Μυκόνου κάνει αγωνιώδεις εκκλήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο και το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, για το σοβαρότατο αυτό θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και πάντοτε σχεδόν λαμβάνεται ή καθιερωμένη απάντηση για την αδυναμία ίδρυσης για υπηρεσιακούς και δημοσιονομικούς λόγους καθώς και της μελλοντικής εξέτασης του ζητήματος κατά τον ανασχεδιασμό της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος".
 
Επιπλέον, όπως αναφέρει, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και το αρχηγείο της Πυροσβεστικής κατά καιρούς απαντούν στις εκκλήσεις αντιπροτείνοντας ως λύση την ίδρυση και λειτουργία Εθελοντικού Πυρ/κου Κλιμακίου στην Μύκονο. Ωστόσο, όπως τονίζει, μια τέτοια λύση μονάχα επικουρική μπορεί να θεωρηθεί μιας και είναι αδύνατον να μην είναι εγκατεστημένοι σε μόνιμη βάση στην αστικοποιημένη / τουριστική Μύκονο επαρκώς εκπαιδευμένοι πυροσβέστες, τους οποίους δυνητικά θα συνέδραμαν οι εθελοντές και επισημαίνει πωςμιια τέτοια πρόταση δεν απαντά ουσιαστικά στο υπαρκτό πρόβλημα, υποβαθμίζοντας το, και σίγουρα δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και την γεωγραφική ασυνέχεια.
 
Καταλήγοντας ο κ. Κουκάς στην επιστολή του ζητά να δοθεί μόνιμη λύση με την Ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Μύκονο, όπως και την διάθεση ενός επιπλέον Πυροσβεστικού Οχήματος και την μόνιμη μετακίνηση Πυροσβεστών στο νησί μας 12 μήνες το χρόνο.