Υπερπανσέληνος: Το πιο λαμπρό φεγγάρι μέχρι το 2034

Υπερπανσέληνος: Το πιο λαμπρό φεγγάρι μέχρι το 2034

 

 

Μετά την εντυπωσιακή πανσέληνο που απολαύσαμε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, έρχεται μία ακόμη πιο εντυπωσιακή πανσέληνος που θα μπορούμε να την απολαύσουμε από την Κυριακή 13 Νοέμβρη, αν και στην πραγματικότητα είναι τη Δευτέρα 14 του μηνός. 
Βλέπετε οι μέρες των Σκορπιών που διανύουμε, μας χαρίζουν όχι μόνο μία απλή, εντυπωσιακή πανσέληνο, αλλά αποτελεί τη μεγαλύτερη πανσέληνο του 21ου αιώνα αλλά και των τελευταίων 70 ετών. 
Αυτό σαν αποτέλεσμα έχει να τη χαρακτηρίζουμε ΥπερΠανσέληνο ή σουπερ φεγγάρι ή supermoon! 
 
Τι είναι ή Υπερπανσέληνος όμως; 
 
Σαν όρος μπήκε στη ζωή μας και στο λεξιλόγιο μας τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 1979, όπου και δημιουργήθηκε από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε και εννοεί ότι το νέο φεγγάρι ή την πανσέληνο που σημειώνεται ενώ το φεγγάρι είναι στο 90% του περιγείου, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, από το μέσο όρο της απόστασης του πλανήτη μας με το δορυφόρο του,με αποτέλεσμα η διάμετρος του φεγγαριού να φαίνεται μεγαλύτερη. 
Καθώς η τροχιά του φεγγαριού είναι ελλειπτική, άλλοτε πλησιάζει τη Γη κατά 30.000 μίλια εγγύτερα (περίγειο) και άλλοτε απομακρύνεται (απόγειο). 
Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται και η Σελήνη είναι και στο περίγειο της, τότε έχουμε την Υπερπανσέληνο!!! 
 
Μια υπερπανσέληνος μπορεί να φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειό του. 
 
Ωστόσο το ότι μια πανσέληνος φαίνεται μεγαλύτερη είναι θέμα απλής  οφθαλμαπάτης, γιατί όπως προγράψαμε «Φαίνεται» μεγαλύτερη χωρίς στην πραγματικότητα να «είναι» και μεγαλύτερη. 
 
Η προηγούμενη φορά που υπήρξε ή δυνατότητα της υπερπανσελήνου ήταν το 1948, ενώ η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με στοιχεία της NASA. 
 
Αυτή ή Υπερπανσέληνος λοιπόν, θα φαίνεται έως 7% μεγαλύτερη και 16% φωτεινότερη σε σχέση με την μέση πανσέληνο, ενώ η ακριβής ώρα που θα φτάσει στο μέγιστο της θα είναι στις 15:52 ώρα Ελλάδος. 
 
Αν και οι παλιοί ιθαγενείς της Αμερικής στις κουλτούρες τους αναφέρουν συνήθως το φεγγάρι του Δεκεμβρίου σαν «παγωμένο», λόγω του ότι σε αυτό συμβάλλει και το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου και έχουμε την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ορισμένοι αναφέρουν ως «παγωμένο» και αυτό το φεγγάρι του Νοέμβρη κι επίσης επηρεάζει πολλά ζωδια αφού ο Ήλιος και η Σελήνη είναι σε πλήρη αντίθεση μεταξύ του Ταύρου και του Σκορπιού. Οι κυβερνήτες κάθε ζωδίου είναι η Αφροδίτη και ο Πλούτωνας, αντίστοιχα. Η Αφροδίτη κυβερνά τον Ταύρο και ενεργεί ως μια δύναμη εξισορρόπησης. Ο Πλούτωνας, ο κυβερνήτης του Σκορπιού, ζει στο υποσυνείδητο, ιδιαίτερα σε όλα αυτά που αποφεύγουμε. 
 
Αν και ο Ταύρος φέρνει την αίσθηση της πληρότητας, ο Σκορπιός είναι άστατος, περίπλοκος και λίγο φοβισμένος. 
 
Με λίγα λόγια αυτή η Υπερσελήνη στον Ταύρο υποδηλώνει σύγκρουση με άνδρες. Στο σώμα, θα είμαστε επιρρεπείς σε πονόλαιμο, κρυολογήματα και τραυματισμούς του αυχένα. 
 
Ωστόσο είναι δυνατή ή εποχή για ξεκαθαρίσματα, αλλά και εκκρεμότητες που επιβάλλεται πλέον να διευθετηθούν και ανοίγονται δρόμοι που επιτέλους από καιρό περιμέναμε να εμφανιστούν. Το μαγικό κλειδί είναι ή άμεση επικοινωνία με τους κοντινούς μας ανθρώπους, αλλά και αυτούς που εμπλέκονται στις υποθέσεις που έχουμε κατά νου. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως όταν ένας κύκλος κλείνει, ένας καλύτερος ανοίγει και είναι στο χέρι μας αν θα τον ζήσουμε!!! 
 
Mykonos Alternative Health Center 
Μαίρη Σκαγιά ND - Τόνια Λορέντζου ND
φωτoγραφία: almanak.com