Στο βωμό των μνημονίων θυσιάζεται η εκπαίδευση και στις Κυκλάδες

Στο βωμό των μνημονίων θυσιάζεται η εκπαίδευση και στις Κυκλάδες

 

 

 
Σε αναστολή λειτουργίας πολλών τμημάτων στα ΕΠΑΛ των νησιών των Κυκλάδων οδήγησε φέτος η πολιτική περικοπών του Υπουργείου Παιδείας. Όπως τονίζει η ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων υπήρξε έντονη πίεση προς όλα τα σχολεία να μην λειτουργήσουν οι τομείς εκείνοι για τους οποίους δεν υπήρχε μόνιμο προσωπικό ώστε να γίνουν λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Μάλιστα στην αρχική του απόφαση, το υπουργείο είχε καταργήσει τους περισσότερους τομείς στα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων ακόμα και σε σχολεία όπου υπήρχε μόνιμο προσωπικό με πρόσχημα των αριθμό των μαθητών και χωρίς να λογαριάζει τον παράγοντα της νησιωτικότητας .Το αποτέλεσμα ήταν να απειλείται συνολικά η τεχνική εκπαίδευση στο νομό μας.
 
Μετά την γενική κατακραυγή αλλά και την πίεση που άσκησαν τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών πανελλαδικά , το υπουργείο επανεξέτασε και ενέκρινε κατ’ εξαίρεση έναν περιορισμένο αριθμό ολιγομελών τμημάτων τομέων όπου υπήρχε ικανός αριθμός μαθητών και μόνιμο προσωπικό.
 
Συγκεκριμένα στις Κυκλάδες εγκρίθηκαν οι τομείς:
ΕΠΑΛ Τήνου: Εφαρμοσμένων Τεχνών, Διοίκησης και Οικονομίας, Πληροφορικής
ΕΠΑΛ Μυκόνου: Πληροφορικής
ΕΠΑΛ Άνδρου: Μηχανολογίας, Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας
ΕΠΑΛ Πάρου: Πληροφορικής
 
"Μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, το υπουργείο αρνήθηκε την έγκριση" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Α' ΕΛΜΕ.
 
Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, στην Τήνο ο τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, δεν εγκρίθηκε παρόλο που έχει τον ίδιο αριθμό μαθητών (5) με τα άλλα τμήματα που εγκρίθηκαν ενώ υπάρχουν και δύο μόνιμοι καθηγητές. Το τραγελαφικό μάλιστα της υπόθεσης είναι πως έγινε και πρόσληψη αναπληρωτή καθηγητή Ηλεκτρολόγου για να καλύψει τις υπολειπόμενες ώρες του τομέα που μετά δεν εγκρίθηκε.
 
Στη Μύκονο και ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά δεν εγκρίθηκε ο τομέας της Ηλεκτρολογίας στον οποίο είχαν ήδη εγγραφεί 3 (τρεις) μαθητές και έτσι το τμήμα “έκλεισε” αποκλείοντας τους μαθητές από τον τομέα σπουδών που είχαν επιλέξει.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο έγγραφό του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων κ. Κλείσαρης "Όλες αυτές οι αλλαγές με αυθαίρετο και αντιπαιδαγωγικό τρόπο πραγματοποιούνται δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους τομείς σπουδών να εγγράψουν κι άλλους μαθητές. Την ίδια στιγμή βέβαια “υποθηκεύεται” η λειτουργία των συγκεκριμένων τομέων σπουδών και για την επόμενη σχολική χρονιά, οπότε και δεν θα λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα τμήματα. Το Υπουργείο πορεύεται και αποφασίζει με έναν καθαρά λογιστικό και αντιδεοντολογικό τρόπο για τα τόσο κρίσιμα ζητήματα της τεχνικής εκπαίδευσης, υποβαθμίζονται τη δουλειά των συναδέλφων και τη λειτουργία των Επαγγελματικών Λυκείων την ίδια στιγμή που προφασίζεται ότι “εργάζεται” για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης".
 
Στο έγγραφο που συπυπογράφει ο γραμματέας της Ένωσης κ. Παπαδημητρίου, η ΕΛΜΕ απαιτεί την άμεση έγκριση όλων των τομέων σε όλα τα νησιά (Τήνο, Πάρο, Μύκονο, Άνδρο) που λειτουργούν κανονικά από την αρχή της χρονιάς προκειμένου οι μαθητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη φοίτησή τους στον τομέα που έχουν επιλέξει. Επιπλέον έχουν περάσει και οι προθεσμίες για αλλαγή τομέα ή μετεγγραφή σε άλλο σχολείο.