Φεστιβάλ Επιστημονικού Κινηματογράφου «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή»

Φεστιβάλ Επιστημονικού Κινηματογράφου «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή»

 

Το ISFFA, σε συνεργασία µε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, διοργανώνει µια «avant-première » αφιερωµένη στο περιβάλλον και την κλιµατική αλλαγή µε προβολές ταινιών γαλλικής παραγωγής και οµιλία.
 
Οι πρώτες συνέπειες της κλιµατικής αλλαγής είναι ήδη ορατές στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσµο. Οι θερµοκρασίες αυξάνονται, η συχνότητα των βροχοπτώσεων µεταβάλλεται, οι παγετώνες λιώνουν, η στάθµη των θαλασσών ανεβαίνει και τα ακραία καιρικά φαινόµενα κάνουν την εµφάνισή τους όλο και πιο συχνά προκαλώντας κινδύνους όπως πληµµύρες και ξηρασίες. Η άνοδος της θερµοκρασίας στη Γη θα επιφέρει το λιώσιµο των πάγων στους δύο πόλους της, καθώς και όπου υπάρχουν παγετώνες. Η θαλάσσια περιοχή που καλύπτεται από τον Αρκτικό πάγο στο Βόρειο Πόλο έχει συρρικνωθεί κατά 10% κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
 
Αυτές οι αλλαγές αποτελούν σοβαρή απειλή για τη ζωή του ανθρώπου και τον φυσικό κόσµο.
 
Oι επιστήµονες παρακολουθούν από κοντά αυτά τα φαινόµενα και επιστρέφουν από τις εξερευνήσεις τους µε αποκαλυπτικές ταινίες για την κατάσταση του πλανήτη µας. Ανάµεσά τους πολλές γαλλικές παραγωγές ξεχωρίζουν στο σταυροδρόµι της επιστήµης και της τέχνης.
 
Η «avant-première» του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας που διοργανώνει το Caid – Κέντρο Κοινωνίας Επιστήµης και Τέχνης από 17 έως και 23 Οκτωβρίου 2016 στο Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών, θα διεξαχθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στις 12 Οκτωβρίου, στις 18.30’.
 
Η εκδήλωση, αφιερωμένη στα φλέγοντα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον, θα περιλάβει προβολές δυο ταινιών:
 
Τα Ιμαλάια – Ο οίκος του χιονιού, Mona Lisa Production
Συμμαχία στα βάθη της αβύσσου, CNRS Images
και μια ομιλία της Δρ. Δήμητρας Φουντά, Φυσικού Περιβάλλοντος, κύριας ερευνήτριας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με θέμα:Μεταβολές του κλίματος με έμφαση στον Ελλαδικό χώρο-μελλοντικές εκτιμήσεις και επιπτώσεις.
Το αφιέρωμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
 
Ελεύθερη είσοδος
 
 
πηγή: geonews.gr