Εκλογές 2014: Μήλον της Έριδος ο Δήμος Μυκόνου - Ποιοι οι επίδοξοι αρχηγοί

Εκλογές 2014: Μήλον της Έριδος ο Δήμος Μυκόνου - Ποιοι οι επίδοξοι αρχηγοί

 

 


Ολοένα και πιο έντονο γίνεται το άρωμα εκλογών το τελευταίο διάστημα. Στο προσκήνιο και επίσημα το καλάθι παραμένει μικρό και οι όποιες εκλογικές κινήσεις διαφαίνονται κυρίως σε κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις. Στο παρασκήνιο όμως το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο και αν και βρισκόμαστε σχεδόν δυόμιση μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου το τοπίο ακόμη όσον αφορά τις υποψηφιότητες παραμένει ομιχλώδες. Όπως όλα δείχνουν οι επίδοξοι αρχηγοί, οσοι τελικά καταφέρουν να φτάσουν στο τέρμα, θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που δίνει ο νόμος πριν ανοίξουν τα χαρτιά τους.
 

Ο Δήμος Μυκόνου μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και τις ανακατατάξεις που έχουν επέλθει αποτελεί μήλον της έριδος για τους επίδοξους μνηστήρες. Πολλά νέα πρόσωπα φαίνονται έτοιμα να ριχτούν στη μάχη της διεκδίκησης και το ενδιαφέρον αυξάνεται όσο πλησιάζουμε προς την τελική ευθεία.

 

Αρχηγικά τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει αν και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός των συνδυασμών θα είναι μεγαλύτερος από τρεις που αρχικά διαφαίνονταν. Το σενάριο για τρία υποψήφια σχήματα δεν φαίνεται να προκρίνεται καθώς υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν μέχρι και τα έξι, όσο κι αν αυτό φανταζει υπερβολικό. Ας δούμε γιατί.

 

Δύο υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί μέχρι αυτήν την στιγμή, του λογιστή κ. Αστέρη Μακρή με τη «Νέα Μύκονος - Αλλαγή Τώρα» που κινείται μεθοδικά και σχεδόν αθόρυβα με σκοπό να φτάσει ως το τέλος και της δ.σ. Άννας Καμμή με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου. Τα υπόλοιπα σχήματα προετοιμάζονται και παρά τα κατά καιρούς «πυροτεχνήματα», τίποτα δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί. Δεδομένη ωστόσο είναι η κάθοδος του κ. Φιορεντίνου ο οποίος βρίσκεται επίσης σε αναζήτηση νέων προσώπων για να καλύψει το σημαντικό κενό που άφησαν τα πρωτοκλασσάτα στελέχη που έχουν αποχωρήσει από τον συνδυασμό του.

 

Από την άλλη πλευρά δεν ευόδωσε η συνεργασία μεταξύ του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνου Κουκά και της δ.σ. Μαρσούλας Χανιώτη για μια κοινή κάθοδο στις εκλογές. Αν και υπήρξε για περισσότερο από έναν μήνα έντονο παρασκήνιο, τελικά ο γάμος δεν επετεύχθη με αποτέλεσμα και οι δύο να βρίσκονται προς αναζήτηση συμμάχων για την κάθοδό τους με διαφορετικούς συνδυασμούς στον εκλογικό στίβο. Παράλληλα και ο κ. Παναγιωτακόπουλος, επίσης πρώην στέλεχος του Α. Φιορεντίνου, βρίσκεται στην διαδικασία συζητήσεων και πολύ κοντά στην δημιουργία συνδυασμού.

 

Πέρα όμως από τους αρχηγούς, μεταξύ των οποίων για λίγο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες του mykonosdaily.gr «έπαιξε» και το όνομα του πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα κ. Καμπάνη, ο οποίος έχει καταγωγή από την Μύκονο, σενάριο που τελικά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει παγώσει, ενδιαφέρον παρουσιάζει το προς τα που τελικά θα κλείνουν τα πρώην κορυφαία στελέχη του Δήμου και αν θα επιχειρήσουν την επανακάθοδό τους στον εκλογικό στίβο. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δέχονται εισηγήσεις ακόμα και από πρώην υποστηρικτές και συνεργάτες τους να μείνουν εκτός μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην δίκη που εκκρεμεί. Παράλληλα μένει να δούμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του Δήμου που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει προθέσεις.

 

Με δεδομένο ότι αυτή την στιγμή σύμφωνα με τα σενάρια δημιουργούνται ζυμώσεις για έξι ενδεχόμενα σχήματα (Μακρής, Καμμή, Φιορεντίνος, Παναγιωτακόπουλος, Κουκάς, Χανιώτη) αν το προσεχές διάστημα δεν υπάρξουν συγχωνεύσεις και συνεργασίες, τότε ο αριθμός των υποψήφιων συνδυασμών ίσως να αποτελέσει ρεκόρ για τα δεδομένα της Μυκόνου αγγίζοντας τους έξι.

 

Κάτι τέτοιο ωστόσο φαντάζει δύσκολο, διότι πέραν των όποιων αρχηγικών τάσεων υπάρχουν που δεν βοηθούν στην σύμπραξη, είναι εξαιρετικά δύσκολη η εύρεση περίπου 40-50 συμβούλων που χρειάζονται ανά συνδυασμό. Και όταν μιλάμε για 6 σχήματα αυτομάτως κάνουμε λόγο για περίπου 200-300 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους! Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι τελικά θα είναι τόσα τα σχήματα, τότε σχεδόν η μισή Μύκονος (από πλευράς οικογενειών) θα είναι τον Μάιο σε κάποιο ψηφοδέλτιο.


Σύντομα πάντως και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται σταδιακά να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς η προεκλογική περίοδος οσονούπω ξεκινά και επισήμως (αφού συρρινώθηκε από τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές σε δύο και ο σχετικός νόμος οδεύει προς δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως) και πέρα από τα πρόσωπα που μας απασχολούν εδώ και καιρό πρέπει να ακούσουμε πλέον, κυρίως το τι πρεσβεύουν.