Ενώνουν δυνάμεις για τα προβλήματα του Νοτίου Αιγαίου

Ενώνουν δυνάμεις για τα προβλήματα του Νοτίου Αιγαίου

 

 

Το μήνυμα της συνεργασίας και της συνένωσης των δυνάμεων, πέρα από ιδεολογικές και κομματικές τοποθετήσεις και με μοναδικό στόχο την προώθηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έστειλαν οι εννέα κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άπαντες στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου για συντονισμό και κοινό πλαίσιο δράσης.
Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε εξαιρετικά καλό κλίμα και με απόλυτη σύμπνοια, όσον αφορά την από κοινού προώθηση των θεμάτων που περιελάμβανε η ατζέντα της συζήτησης, προκειμένου να ασκηθεί πίεση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
 
Οι βουλευτές Δωδεκανήσου κκ Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός και οι βουλευτές Κυκλάδων κκ Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, Νικόλαος Μανιός και Γιάννης Βρούτσης ενημερώθηκαν από τον Περιφερειάρχη  κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τους Αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη και Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη για την  εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση που έχει περιέλθει το Νότιο Αιγαίο λόγω της σοβαρής υποχρηματοδότησης της περιοχής, της ελλιπούς στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης εν γένει, καθώς και για μια σειρά επιμέρους θεμάτων όπου απαιτείται να δοθούν μάχες εντός κοινοβουλίου, προκειμένου να υπάρξουν θετικά για τα νησιά αποτελέσματα.
 
Ο συντονισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τους βουλευτές των δύο νομών κρίθηκε επιβεβλημένος λόγω της κρισιμότητας της περιόδου, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλουσιότατο κοινοβουλευτικό έργο και οι αποφάσεις που θα ληφθούν  θα είναι καθοριστικές για την διαμόρφωση του θεσμικού και διοικητικού περιβάλλοντος  μέσα στο οποίο θα κληθεί να λειτουργήσει η Περιφέρεια την επόμενη πενταετία.
Οι βουλευτές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα,  ώστε θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να τύχουν θετικής έκβασης κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.
 
Τα ζητήματα τα οποία έθεσε ο Περιφερειάρχης και οι δύο Αντιπεριφερειάρχες στην διάρκεια της εκτενούς και πολύ αναλυτικής συζήτησης, όπου παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου “είναι ζητήματα που μας ενώνουν στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την άρση των αδικιών και των ανισοτήτων σε βάρος των νησιών μας και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, με συντονισμό και μεθοδικότητα να δώσουμε τις μάχες, πέρα από ιδεολογικές και κομματικές γραμμές” όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χατζημάρκος.
 
Τα θέματα αυτά είναι:
 
Η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα, λόγω του Στόχου 2.
Οι εξαιρετικά περιορισμένοι πόροι στα επιμέρους προγράμματα σε κρίσιμους για την ανάπτυξη τομείς, όπως το Πρόγραμμα Γεωργικής Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον, για τις λιμενικές υποδομές, τις μεταφορές και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 
Η άνιση και άδικη κατανομή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου των ήδη περιορισμένων πόρων.
Η προώθηση της διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την κατασκευή και λειτουργία των υδατοδρομίων.
Η σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας που δεν της επιτρέπει να ανταπεξέλθει επαρκώς στο ρόλο και το έργο της. 
Η καθυστέρηση καταβολής των οδοιπορικών στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την μετακίνησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διεκπεραίωση των θεμάτων στα νησιά της Περιφέρειας.
 
Όλοι οι βουλευτές συμφώνησαν ότι τα θέματα τέθηκαν από τον Περιφερειάρχη με σαφήνεια και ρεαλισμό και χωρίς μαξιμαλιστικές διαθέσεις, καθώς αποτελούν το έλασσον και το αυτονόητο που πρέπει να γίνει για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και δεσμεύτηκαν ότι καθένας από την πλευρά του και όλοι μαζί θα εξαντλήσουν τις δυνάμεις τους, ασκώντας πίεση σε κυβερνητικό επίπεδο, για το καλύτερο αποτέλεσμα. 
Ο κ. Χατζημάρκος από την πλευρά του ευχαρίστησε τους εννέα βουλευτές για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή του και δήλωσε αισιόδοξος ότι “η συνάντηση αυτή που για πρώτη φορά γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας και  ουσιαστικά αποτυπώνει το πολιτικό εκτόπισμα του Νοτίου Αιγαίου, σύντομα θα φέρει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα”