Όχι στην κατάργηση του υποθηκοφυλακείου, λέει ο Δήμος Μυκόνουυ

Όχι στην κατάργηση του υποθηκοφυλακείου, λέει ο Δήμος Μυκόνουυ

 

 

"Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι με το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σύρου στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου και ταυτόχρονα καταργείται το Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο Μυκόνου.
Η ως άνω συγχώνευση, αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα κατά της νησιωτικότητας, ύστερα και από την αύξηση του ΦΠΑ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση των  νησιών μας, τα οποία λόγω του τουρισμού, αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της χώρας" αναφέρει ο Δήμαρχος Μυκόνου στην επιστολή που έστειλε προς τον Υπ. Δικαιοσύνης με αφορμή το σχέδιο νόμου για την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων.
 
Ιδίως, όσον αφορά το νησί της Μυκόνου, στο οποίο υπάρχει έντονη οικονομική δραστηριότητα και γίνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες και άλλες κτηματολογικές πράξεις, είναι αδιανόητο να μεταφερθεί το Υποθηκοφυλακείο σε όμορο νησί, τονίζει ο  κ. Κουκάς αναφερόμενος στην τεράστια επιβάρυνση που θα αντιμετωπίσουν δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και ενδιαφερόμενοι επενδυτές και πολίτες της Μυκόνου για κάθε μεταβολή στα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και μόνο για την παραλαβή ενός πιστοποιητικού αφού θα απαιτείται η διανυκτέρευση στη Σύρο λόγω του τρόπου ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων. Κάτι που σημαίνει ότι για μία τόσο απλή πράξη θα απαιτούνται μεταφορικά, κόστος σίτισης και διαμονής καθώς και πολύτιμος χρόνος τουλάχιστον μίας ημέρας.
 
Όλα τα παραπάνω αυξάνουν δραματικά το κόστος μίας απλής πράξης, σε περίπτωση δε μιας πολύπλοκης υπόθεσης, που απαιτεί επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο Υποθηκοφυλακείο, το κόστος καθίσταται σχεδόν απαγορευτικό. 
 
"Θεωρούμε αδιανόητο στον πρωταθλητή τουρισμού της χώρας και έναν από τους βασικούς χρηματοδότες της εθνικής οικονομίας, αντί το κράτος να επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα και στελέχωση των υπηρεσιών, αντιθέτως να εγκαταλείπει εντελώς τη Μύκονο. Όλες οι δημόσιες δομές είναι αποψιλωμένες και τώρα χωρίς καμμία μελέτη θέλετε να μας στερήσετε μία ακόμη υπηρεσία, η οποία μάλιστα πέρα από την προφανή εξυπηρέτηση επαγγελματιών και πολιτών, είναι κερδοφόρα και δίχως τη παραμικρή επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό" τονίζει ο δήμαρχος Μυκόνου υπενθυμίζοντας ότι όταν συγχωνεύτηκαν οι Δ.Ο.Υ. μετά από διαβούλευση, αποφασίστηκε ορθώς να παραμείνουν ως έχουν οι Δ.Ο.Υ. Μυκόνου και Σαντορίνης, λόγω του τεράστιου όγκου των συναλλαγών.
 
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο με ομόφωνη απόφασή του διαμαρτύρεται έντονα για το σχέδιο νόμου και καλεί τον Υπουργό όπως στο ίδιο σχέδιο νόμου συσταθεί άμισθο ή έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου.