Η Μύκονος γιορτάζει την Άνοιξη με χασάπικο στον γιαλό

Η Μύκονος γιορτάζει την Άνοιξη με χασάπικο στον γιαλό

 

 

Πραγματοποιείται σήμερα στον γιαλό η γιορτή του Χασάπικου στη Μύκονο. Αμέσως μετά την εκκλησία, γύρω στις 12:00 το μεσημέρι. ο γιαλός θα φιλοξενήσει για τρίτη χρονιά τους φίλους του χασάπικου που μετά από συντονισμένες πολύμηνες πρόβες θα χορέψουν δίνοντας έναν γιορτινό τόνο λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και σηματοδοτώντας την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Μπορεί στις μέρες μας να θεωρείται λαϊκός χορός στη σύγχρονη μορφή του, αλλά διασώζεται και στην παραδοσιακή του μορφή και πάνω απ' όλα, θα πρέπει να θεωρείται παραδοσιακός χορός. Πίσω του κρύβεται μια λαϊκή φιλοσοφία και η ιστορία μας. Μορφές του χασάπικου ήταν γνωστές από παλαιότερα χρόνια σε αρκετά μέρη του ελληνικού ή Ελληνόφωνου Χριστιανικού χώρου: Θράκη, Μικρά Ασία, Ανατολική και κεντρική Μακεδονία, νησιά ανατ. Αιγαίου, Δωδεκάνησα και αλλού. Περισσότερο όμως στην Κωνσταντινούπολη και την περιοχή της.

Ο χασάπικος, έχει πολλές όμορφες φιγούρες, που πρέπει να είναι ρυθμικά συγχρονισμένες και είναι δύσκολο κάποιος εάν δεν το έχει διδαχθεί συστηματικά να ακολουθήσει τους χορευτές. Στις μέρες μας έχει προωθηθεί τόσο ώστε να θεωρείται, κυρίως από τους ξένους, ο πιο αντιπροσωπευτικός ελληνικός χορός, γνωστός όμως ως  "συρτάκι".