Καταπολεμήστε το άσθμα με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Καταπολεμήστε το άσθμα με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

 
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα παιδιά αλλά και ενήλικες έρχονται αντιμέτωποι με το άσθμα και την κρίση άσθματος. Μια μελέτη που έγινε πρόσφατα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους πνεύμονες. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης και σύμφωνα με την μελέτη αυτή,  μπορούν να αποτελέσουν μια πιθανή θεραπεία για το άσθμα. 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης υποστηρίζουν ότι η αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από άσθμα στις σύγχρονες κοινωνίες μπορεί να οφείλεται στη στροφή στα επεξεργασμένα τρόφιμα και στη μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Εξέτασαν, λοιπόν, την επίδραση των θρεπτικών αυτών συστατικών και βρήκαν ότι οι δίαιτες ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες επηρέασαν τα βακτήρια που ζούσαν στο έντερο, τα οποία είναι γνωστό ότι ασκούν σημαντική επιρροή στην υγεία μας και το ανοσολογικό μας σύστημα.
 
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα βακτήρια του εντέρου πολλαπλασιάστηκαν όταν τα πειραματόζωα ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και μάλιστα παρήγαγαν περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, ένα είδος λιπαρών οξέων που απορροφώνται από το αίμα. Τα συγκεκριμένα λιπαρά ενεργούσαν ως σήματα προς το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας τους πνεύμονες πιο ανθεκτικούς στον ερεθισμό. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη όταν τα πειραματόζωα ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες.
 
 
Μαρία Σκαγιά 
Γεωπαθολόγος - Φυσικοπαθητικός