Άνοιγμα στην αμερικανική αγορά οι επαφές του Περιφερειαρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στις ΗΠΑ

Άνοιγμα στην αμερικανική αγορά οι επαφές του Περιφερειαρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στις ΗΠΑ

 

 Εξαιρετικά εποικοδομητικό για την κατάκτηση του στόχου ανοίγματος της αμερικανικής αγοράς  στους τομείς του τουρισμού και της προώθησης των τοπικών προϊόντων ήταν το ταξίδι του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, μέσα από την σειρά προγραμματισμένων επαφών που είχε, με αφορμή την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις εορτασμού της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας, σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.
 
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί της Τετάρτης, με την επιστροφή του στη Ρόδο, ο κ. Χατζημάρκος προέβη σε αποτίμηση των επαφών του στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν περιορίστηκαν σε εθιμοτυπικό επίπεδο, αλλά είχαν ουσιαστικό περιεχόμενο και αποτελέσματα,  τα οποία, σε τομείς όπως ο τουρισμός, θα γίνουν άμεσα ορατά.
«Η αμερικανική αγορά είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, με πολλές δυνατότητες και μεγάλες προοπτικές για τα νησιά μας. Στις ΗΠΑ διαθέτουμε ένα πολύ ισχυρό σύμμαχο, την ομογένεια, που διατηρεί πολύ δυνατούς δεσμούς με την πατρίδα και ταυτόχρονα έχει ισχυρή δυνατότητα παρέμβασης σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτά τα στοιχεία οφείλουμε να τα αναζητήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος των νησιών μας, πολύ περισσότερο στη εξαιρετικά δυσάρεστη θέση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, δίνοντας το στίγμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
 
Τα θέματα τα οποία προώθησε στις επαφές του ο κ. Χατζημάρκος ήταν το προσφυγικό, ο τουρισμός και η προώθηση των τοπικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.
 
Ενημέρωση για το προσφυγικό
Ειδικότερα για την προσφυγική κρίση, ανέφερε πως σκοπός του ήταν να ενημερώσει για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα και ειδικότερα στα νησιά μας, για ένα ζήτημα που έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις. Τόνισε δε πως η καλύτερη ενημέρωση γίνεται από εκείνους που βιώνουν το πρόβλημα και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν παραχωρούμε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να το παρουσιάσει και να μιλήσει για μας».
 
Γόνιμο έδαφος στον τομέα του τουρισμού
Ιδιαίτερα αισιόδοξος δήλωσε ο Περιφερειάρχης, από τις συναντήσεις του με εκπροσώπους μεγάλων ταξιδιωτικών οργανισμών στις ΗΠΑ. Από τις συζητήσεις  που είχε, διαπίστωσε ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για να νησιά μας, παράλληλα με την ανάγκη να βρουν αξιόπιστους συνομιλητές, καθώς και ένα καλά δομημένο σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο. «Και τις δύο αυτές ανάγκες τις καλύπτουμε απόλυτα. Τα αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού θα τα δούμε άμεσα», είπε ο κ. Χατζημάρκος και έκανε γνωστό ότι στα τέλη Μαΐου αναμένονται στη Ρόδο 25 εκπρόσωποι μεγάλων αμερικανικών πρακτορείων, που θα φιλοξενήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε νησιά δικής τους επιλογής. Θετική είναι και η προοπτική αύξησης των αεροπορικών πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Ο κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστό ότι και στον τομέα αυτό θα υπάρξει και παρέμβαση εκ μέρους της Περιφέρειας, με τρόπο που θα βοηθά στην αύξηση των πτήσεων και παράλληλα θα  ανοίγει δίαυλο μεταφοράς των τοπικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.
 
Μια μεγάλη αγορά για τα τοπικά προϊόντα
«Τα ειδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων των νησιών μας θέλουν μια αγορά που θα τους προσδίδει προστιθέμενη αξία. Τέτοια αγορά είναι οι ΗΠΑ» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως «μετά την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από πλευράς Περιφέρειας σε χώρες της Ευρώπης, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς,  σειρά έχει η αμερικανική αγορά, στην οποία θα δουλέψουμε εντατικά τα επόμενα χρόνια».