Ανοίγει ο δρόμος για τα υποβρύχια μουσεία

Ανοίγει ο δρόμος για τα υποβρύχια μουσεία

 

«Οι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι με συνοδευόμενη κατάδυση, με λίγα λόγια, υποβρύχια μουσεία με παγκόσμια μοναδικότητα, μπαίνουν σε μία ευθεία που θα καταστήσουν την Ελλάδα και τις θάλασσές της πρωταγωνιστές του καταδυτικού Τουρισμού σε διεθνές επίπεδο.
Στα πλαίσια των καθηκόντων μου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είχα σήμερα μία εξαιρετική συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Μαρία Βλαζάκη, η οποία προχωρά πολύ προσεκτικά - και με απόλυτη προσήλωση, σεβασμό και προστασία - στην ανάδειξη υποβρύχιων μουσείων.
 
Πέρα από την πολιτιστική σημασία, αντιλαμβάνεται κανείς και την μεγάλη αξία του, σταδιακά, πανελλαδικού εγχειρήματος στο τομέα του τουρισμού».
 
Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, μετά τη συνάντηση Εργασίας που είχε την Πέμπτη, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και Πρόεδρο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, κα. Μαρία Βλαζάκη, αφού προηγουμένως είχε συνεργασία και με την Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η οποία θέλει να εντάξει τα θαλάσσια πάρκα στις δυναμικές τουριστικές προτάσεις της Ελλάδας.
 
«Χωρίς να είμαι εξουσιοδοτημένος για την παροχή περισσότερων λεπτομερειών, περιμένω και εγώ με πολύ μεγάλη χαρά και εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, να ακούσω τις ανακοινώσεις  του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα της κας Βλαζάκη, για το Καταδυτικό Πάρκο που θα λειτουργήσει, με συγκεκριμένες εύλογα αυστηρές προδιαγραφές στην ιστορική περιοχή του Μαραθώνα, που είναι και από τις κορυφαίες της Πατρίδας μας.
 
Αυτό το "Αρχαιολογικό Θαλάσσιο Πάρκο" θα είναι και ένας πρώτης τάξεως "πιλότος" για τη δημιουργία αντίστοιχων δράσεων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, σε πρώτη φάση κυρίως του Αιγαίου», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο κ. Τέρενς Κουίκ.
 
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ συζήτησε επίσης με την κα Βλαζάκη και το θέμα του Καταδυτικού Κέντρου της Τζιας, την οποία ο ίδιος είχε επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας σχετικό αίτημα του Δημάρχου του νησιού, κ. Γιάννη Ευαγγέλου.
 
Ο Υφυπουργός συμφώνησε απόλυτα με τις βήμα - βήμα δράσεις που του ανέλυσε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, για μία θαλάσσια περιοχή η οποία έχει τα ναυάγια του «Πατρίς», του «Βρετανικού» και ενός Γερμανικού πολεμικού αεροπλάνου Γιούνκερ βυθισμένο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Την Τετάρτη, 6 Απριλίου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ είχε επισκεφθεί την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, όπου είχε ενημέρωση από την Προϊσταμένη της Εφορείας, κα. Αγγελική Σίμωσι και ξεναγήθηκε στο Εργαστήριο Συντήρησης των αρχαιολογικών θησαυρών που ανελκύονται από προϊστορικά, αρχαία και νεότερα ναυάγια που υπάρχουν στις Ελληνικές θάλασσες.
 
Υπενθυμίζεται, ότι ο πρώτος νόμος για τις καταδύσεις και τον καταδυτικό Τουρισμό είχε ψηφιστεί με πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού Ναυτιλίας, κ. Πάνου Καμμένου.
 
 
πηγή: epoli.gr
 
Φωτογραφία από το Atlantic Museum στον πυθμένα του  κόλπου Las Coloradas, του ισπανικού νησιού Lanzarote που φιλοξενεί γλυπτά του διεθνούς καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor.