Την κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων προανήγγειλε ο Δήμαρχος Μυκόνου

Την κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων προανήγγειλε ο Δήμαρχος Μυκόνου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στην Αθήνα εκδήλωση αφιερωμένη στην ημέρα αυτή.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά την διάρκεια της μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε και ο Οδηγός Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση κινδύνων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και στρατηγικές δράσεις της ΚΕΔΕ σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.
 
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της επιχειρησιακής προετοιμασίας των δομών των δήμων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων για την αντιμετώπιση καταστροφών που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα ή από τεχνολογικούς κινδύνους, η οποία είναι αναγκαία όχι μόνο γιατί, όπως είπε, αυτό απορρέει εκ του Νόμου, αλλά γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των δήμων και των πολιτών.
 
Αναφερόμενος στον Οδηγό, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επεσήμανε ότι αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για να αποκτήσουν οι Δήμοι όλης της χώρας ένα ενιαίο, οριζόντιο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν ουσιαστικά τις αρμοδιότητες τους, όπως αυτές περιγράφονται από τον «Καλλικράτη».
 
 
Η κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών ήταν ένα θέμα στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ομιλίες ενώ συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η Αυτοδιοίκηση  μπορεί να αναβαθμίσει και να ενισχύσει την παρουσία της στους εθνικούς και διεθνείς μηχανισμούς διαχείρισης έκτακτων περιστατικών, μιας και έτσι μπορεί να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα, γνώσεις και εμπειρίες που θα αποκτηθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αντίστοιχα.
 
Ο Δήμαρχος Μυκόνου και μέλος Δ.Σ. του Ι.Τ.Α. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε παρών και παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ομιλίες της εκδήλωσης, μιας και όπως επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Φ. Θεοδώρου, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
 
"Η Μύκονος οφείλει αναμφίβολα, ως κορωνίδα του τουρισμού στο Αιγαίο να είναι ενημερωμένη, προετοιμασμένη και οργανωμένη από κάθε άποψη και όσο αυτό είναι εφικτό δεδομένων συνθηκών, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει καταστροφές που προκαλούνται από φυσικά αίτια, καθώς και ανθρωπιστικές κρίσεις ως αποτέλεσμα προβλημάτων των σύγχρονων κοινωνιών. Χρειάζεται να οργανωθούν και να σταθεροποιηθούν οι προβλεπόμενες δομές στο δήμο μας για να αντιμετωπιστούν και να διαχειριστούν τέτοιου είδους κρίσεις. Γι’ αυτό παρακολουθούμε το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χρειάζεται βελτίωση στα πλαίσια της προβλεπόμενης νομοθεσίας" ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Κουκάς.
 
Σημείωσε δε, ότι "Επιδιώκουμε να το εφαρμόσουμε, καταρτίζοντας ολοκληρωμένο σύντομα Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Κρίσεων, στηριζόμενοι και σε ευαίσθητους και εκπαιδευμένους εθελοντές δημότες, που τόσες φορές έχουν δείξει την ευαισθησία τους σε σχετικά θέματα προσφοράς στο δήμο μας» κατέληξε ο ΔήμαρχοςΜυκόνου.