Τσικνοπέμπτη, ημέρα της αποκριάτικης κραιπάλης!

Τσικνοπέμπτη, ημέρα της αποκριάτικης κραιπάλης!

 

 

 
Βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της Κρεατινής (της 2ης) εβδομάδας της Αποκριάς. Τσικνοπέμπτη σήμερα, ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, εν είδει προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.
 
Η Τσικνοπέμπτη που γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα,  είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.
 
Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή (Πέμπτη δηλαδή) το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα".
 
Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!
 
Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονιά για να στείλουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού.
 
Έθιμα της Τσικνοπέμπτης
 
Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, χορό και μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
στο Ξινό Νερό Φλώρινας την Τσικνοπέμπτη γίνεται χορός μασκέ με ορχήστρα και παραδοσιακή μουσική.
 
Στις αλάνες των Σερρών ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
 
Στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».
 
Ο έρωτας περνάει από το στομάχι λοιπόν και επειδή οι  ψησταριές σήμερα πρωταγωνιστούν, για όσους του δώσουν να καταλάβει λιγάκι παραπάνω, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για λιγότερα φουσκώματα και γρήγορη χώνεψη!
 
-Αποφύγετε να πίνετε νερό κατά την διάρκεια ή μετά το φαγητό γιατί αριαώνονται τα γαστρικά υγρά και δυσκολεύεται η πέψη. Ιδανικό είναι να πιείτε νερό 2 ώρες μετά το φαγητό.
 
-Προσοχή όμως και στο κρασί κατά την διάρκεια του γεύματος. Αποφύγετε τις υπερβολές γιατί το κρασί περιέχει πολλά σάκχαρα που επιβραδύνουν την χώνεψη.
 
-Μην τρώτε γρήγορα. Μασάτε καλά την κάθε μπουκιά. Το σωστό μάσημα βοηθά σητν γρήγορη πέψη.
 
-Προσοχή στο επιδόρπιο! Προτιμίστε το σωστό φρούτο, όπως για παράδειγμα ο ανανάς ο οποίος περιέχει την ουσία (βρομελίνη) ο οποίος βοηθά σημαντικά στην πέψη των πρωτεϊνών, όπως κρέατα και τυριά.
 
-Αν έχετε καούρα μασήστε τσίχλα! Η μάσηση τσίχλας μπορεί να συντελέσει στην ανακούφιση του γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της καούρας διεγείροντας την παραγωγή σιέλου που εξουδετερώνει τα γαστρικά οξέα. Αποφύγετε ωστόσο την τσίχλα με γεύση δυόσμο η οποία αντιθέτως μπορεί να επιτείνει την καούρα.
 
Καλή και Γιορτινή Τσικνοπέμπτη!