Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη στην Στέγη Μελέτης Παναγιώτη Κουσαθανά

Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη στην Στέγη Μελέτης Παναγιώτη Κουσαθανά

 

 


Η 21η του Μάρτη, του πρώτου ανοιξιάτικου μήνα που μας έρχεται, δηλαδή η εαρινή ισημερία, είναι ετησίως αφιερωμένη στην Ποίηση. Τριπλό, λοιπόν, αφιέρωμα στην Ποίηση και σ’ έναν από τους σημαντικότερους Ποιητές μας, πρόκειται να πραγματοποιήσει η Δημοτική Στέγη Μελέτης Παναγιώτη Κουσαθανά.

Ο ιδρυτής της Στέγης επέλεξε έργα του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη για την αποσπερίδα της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου. Θα διαβαστούν: Τρία κρυφά ποιήματα (1966), τα πιο λιτά, πυκνά, κατασταλαγμένα, ώριμα και «προφητικά» ποιήματα του ποιητή, η πνευματική διαθήκη του, που 45 χρόνια μετά την έκδοσή τους, επίκαιρα και σύγχρονα όσο ποτέ κι όσο κανένα από τα σύγχρονα ελληνικά ποιήματα, συνεχίζουν να δείχνουν σε «τυφλούς», ποιητές ή μη, τον δρόμο.

Ανάγνωση, σχολιασμός, οι ανεπάρκειες και οι αγκυλώσεις της κριτικής κατά την υποδοχή των ποιημάτων, ξένες μεταφράσεις του ποιήματος (στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ιταλικά), σχολιασμός και συζήτηση.

Θα προβληθεί, επίσης, το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Καριπίδη Γιώργος Σεφέρης (1980, διάρκεια περ. 60΄), που γυρίστηκε με την ευκαιρία των 80 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου νομπελίστα ποιητή μας, και επίσης, εάν υπάρξει χρόνος, οι ταινίες Γιώργος Σεφέρης του Κώστα Μαχαίρα από την τηλεοπτική σειρά «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης» (2012-2013) και Γιώργος Σεφέρης – Ημερολόγια Καταστρώματος του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ, 2001): «Ένοχος δεν υπάρχει, καπνός. (ΙΙ., Ε΄) / Φυραίνει ο τόπος ολοένα / χωματένιο σταμνί. (ΙΙΙ., Δ΄) / Δέξου ποιος είσαι. / Το ποίημα… θρέψε το με το χώμα και το βράχο που έχεις. / Τα περισσότερα– σκάψε στον ίδιο τόπο να τα βρεις… (ΙΙΙ., Ζ΄) / Τ’ άσπρο χαρτί σκληρός καθρέφτης επιστρέφει μόνο εκείνο που ήσουν… (ΙΙΙ., Η΄) / Μιλούσες για πράγματα που δεν τα ’βλεπαν / κι αυτοί γελούσαν. (ΙΙΙ., Θ΄) / Φώναξε τα παιδιά να μαζέψουν τη στάχτη και να τη σπείρουν. / Ό,τι πέρασε πέρασε σωστά. Κι εκείνα ακόμη που δεν πέρασαν / πρέπει να καούν / τούτο το μεσημέρι που καρφώθηκε ο ήλιος / στην καρδιά του εκατόφυλλου ρόδου. (ΙΙΙ., ΙΔ΄)».

Υπενθυμίζεται επίσηςότι ως εισαγωγή στις μη μουσικές αποσπερίδες της Στέγης Μελέτης για τις εφετινές αποσπερίδες μας επελέγησαν σύντομα χαρακτηριστικά τραγούδια (Lieder) από τους κύκλους τραγουδιών του Gustav Mahler (1860-1911): Kindertotenlieder, Rückertlieder και Lieder eines fahrenden Gesellen στην ερμηνεία τους από τη μέτζο-σοπράνο Dame Janet Baker και τον Sir John Barbirolli που οδηγεί δυο μυθικές αγγλικές ορχήστρες: τη New Philharmonia Orchestra και Hallé Orchestra.

Η αποσπερίδα ξεκινά στις 7:00μ.μ. ακριβώς. 

 

πηγή φωτογραφίας: slideshare.net