40 χρόνια χωρίς την Μέλπω, διπλό αφιέρωμα στην μνήμη της ξεκινά απόψε στην Στέγη Μελέτης

40 χρόνια χωρίς την Μέλπω, διπλό αφιέρωμα στην μνήμη της ξεκινά απόψε στην Στέγη Μελέτης

 

 

 
Τον περασμένο Μάη έκλεισαν σαράντα χρόνια από τον θάνατο της Μέλπως Αξιώτη (1903-1973). Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη και στο έργο της γι’ αυτή την επέτειο, η Στέγη Μελέτης Παναγιώτη Κουσαθανά, αφιερώνει δυο αποσπερίδες, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 9 Μαρτίου, στην εμβληματική Κάδμω, το κύκνειο άσμα της (1972), που δυστυχώς δεν έχει ακόμη από το 1972 επανεκδοθεί.
 
Η εργάτρια του λόγου που έφερε τ’ απάνω-κάτω στην ελληνική (και όχι μόνον) λογοτεχνία, η πατριώτισσα που αποποιούμενη τα προνόμια της καλιτάς της έμεινε ώς το τέλος πιστή στο φιλάλληλο απατηλό όραμά της για μια καλύτερη ανθρωπότητα, η Μυκονιάτισσα που γνώρισε την ψυχή του τόπου της και τον αγάπησε όσο λίγοι, η Μέλπω που τίμησε και τιμά τον τόπο της με το μοναδικό έργο της έχοντας καταφέρει να ξεπεράσει τα στενά τοπικά όριά του… Θα διαβαστούν και θα σχολιαστούν, εκτός των άλλων, εκτενή αποσπάσματα από το δυσεύρετο πια βιβλίο της.
 
Προοιμιακά: J. S. Bach (1685-1750) Καντάτα «Brich dem Hungrigen dein Brot» («Μοιράσου το ψωμί σου με τους πεινασμένους»): ο μουσουργός που βάζει μουσική στα λόγια και στα παραγγέλματα του θεού του.
 
 
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 7μ.μ. ακριβώς