Πρόταση τροπολογίας Δημάρχου Μυκόνου για παροχή κινήτρων από τον Δήμο προς τους δημοσίους υπαλλήλους της Μυκόνου

Πρόταση τροπολογίας Δημάρχου Μυκόνου για παροχή κινήτρων από τον Δήμο προς τους δημοσίους υπαλλήλους της Μυκόνου


Πρόταση τροπολογίας για παροχή κινήτρων από τον Δήμο προς τους δημοσίους υπαλλήλους της Μυκόνου κατέθεσε με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς. 
 
Με αφορμή την πρόσφατη έγκριση από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του ποσού των 10.000 ευρώ στην Επικουρική Ιατρό του Κέντρου Υγείας, για τη σίτιση και στέγασή της βάση του άρθρου 20 του Ν. 4213/2013 η οποία δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να παρέχει δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής για τον τοποθετημένο επικουρικό ιατρό και ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου στην περιοχή του για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή θητείας τους.
 
Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς επιδιώκει να εξετασθεί και κατόπιν να επεκταθεί η πρωτοβουλία αυτή και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που υπηρετούν στη Μύκονο. Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος απέστειλε επιστολή πρόσφατα προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Κουρουμπλή, τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα και σε όλους τους  συναρμόδιους φορείς, παρουσιάζοντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα όλο το σκεπτικό της πρωτοβουλίας αυτής.
 
Στο κείμενο της πρόσφατης επιστολής του, ο Δήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα κύρια αντικίνητρα κατάληψης θέσεων σε νησιωτικές περιοχές είναι
 
Η συνδεσιμότητα των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα
Το υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών και ανθρώπων, γεγονός που κάνει αυτομάτως τη ζωή πιο ακριβή, ιδίως μετά και την αύξηση του ΦΠΑ.
Επιπλέον στη Μύκονο οι κατοικίες που διατίθενται προς ενοικίαση είναι ελάχιστες και ιδιαιτέρως ακριβές, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.
 
Ο Δήμαρχος τόνισε πως:
 
«όλα αυτά οδηγούν σε απομόνωση σε βασικές υποδομές, όπως αυτές της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, ενώ όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας είναι υποστελεχωμένες. Ζητάμε λοιπόν την επέκταση χορήγησης των ως άνω κινήτρων-προνομίων (σίτισης-διαμονής) και στην Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς. Ο Δήμος μπορεί να  αντεπεξέλθει σε αυτήν την επιβάρυνση, χωρίς να επηρεάζονται τα δημοσιονομικά του. Δεν πρόκειται για χορηγούμενες από το κράτος ή την ΕΕ επιδοτήσεις, αλλά για ένα έξοδο που μπορεί να αναλάβει ο Δήμος, ώστε να μπορεί να διαφυλάξει το τουριστικό προϊόν και να εξυπηρετήσει καλύτερα τους κατοίκους και τους επισκέπτες που φέρνουν τόσα έσοδα στο κράτος».
 
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος επιμένει στην άποψη πως:
 
«θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να μπορούν οι Ο.Τ.Α. με τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά, να χορηγούν αυτά τα κίνητρα και στους υπαλλήλους τους, γιατί παρατηρείται το φαινόμενο των αθρόων αιτημάτων για μετάταξη και για άδεια άνευ αποδοχών, με αποτέλεσμα ο Δήμος με μεγάλη δυσκολία να διεκπεραιώνει τις βασικές του λειτουργίες».
Στην επιστολή αυτή προς το Υπουργείο παρέχεται και νομικό κείμενο υπόδειγμα της τροποποίησης που προτείνεται.