Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με χορό και αναβίωση εθίμων στο Συριανό Καρναβάλι

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με χορό και αναβίωση εθίμων στο Συριανό Καρναβάλι

 

 

 
Το καρναβάλι που έχει γίνει πλέον θεσμός για το νησί της Σύρου προσφέρει για ακόμη μια χρονιά ένα πλούσιο και ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλους τους καρναβαλιστές από τη Σύρο αλλά και τους φίλους του νησιού που το επισκέπτονται. Έχοντας ως βασικό σκοπό να διασκεδάσουμε και να ξεφύγουμε από τους ρυθμούς της καθημερινότητας, περιμένουμε και εσάς στο νησί μας για να ζήσουμε μαζί το 4ο Συριανό Καρναβάλι, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτων, του Δήμου Συρου - Ερμούπολης και της Επιτροπής Πολιτισμού Αθλητισμού Σύρου. 
 
Η έναρξη του Συριανού Καρναβαλιού θα δοθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου σε ένα πάρτυ παρουσίασης των ομάδων και των στολών τους. Στο πάρτυ θα γνωρίσουμε τις ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό καρναβάλι και θα δούμε για πρώτη φορά τα θέματα και τις στολές τους.
 
Συνεχίζοντας το Σάββατο 1 Μαρτίου στον ιστορικό οικισμό της Άνω Σύρου θα γίνει η πρώτη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων. Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί με την αναβίωση του εθίμου "Ζεϊμπέκια" όπου ο καπετάνιος με τα πρωτοπαλίκαρά του θα διεκδικήσουν τη νύφη και θα δώσουν το σύνθημα για να αρχίσουν οι χοροί. Οι καρναβαλιστές και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ζεστή παραδοσιακή φασολάδα και άφθονο κρασί παραμένοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα παραδοσιακά σοκάκια που έζησε και περπάτησε ο Μάρκος Βαμβακάρης.
 
Την Κυριακή 2 Μαρτίου ο Γεώργιος Σουρής αφού μας σύρει «τα εξ αμάξης» λέγοντας «Εγώ, Γεώργιος Σουρής, ιππότης του Σωτήρος, άνθρωπος διαολόλωλος, αστείου χαρακτήρος, επιθυμώ να σας ειπώ, από αυτό το κάρο, πως είμαι βέρος συριανός και δεν φοβάμαι χάρο…» και άλλα πολλά από τα σατυρικά του ποιήματα θα σημάνει την έναρξη της τελικής μεγάλης παρέλασης στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.
Όλες οι καρναβαλικές ομάδες ακολουθώντας τον Γεώργιο Σουρή θα παρελάσουν έως την κεντρική πλατεία Μιαούλη όπου και θα στηθούν πατροπαράδοτα γαϊτανάκια. Η μέρα θα ολοκληρωθεί με party στους πεζόδρομους της Ερμούπολης σε ρυθμούς latin.
Το σκήπτρο της παρουσίασης του Συριανού Καρναβαλιού θα κρατήσουν αυτή τη χρονιά ο ακούραστος Μπάμπης Κουλούρας που σχεδόν 20 χρόνια παρουσιάζει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του νησιού, ο Γιώργος Ρούσσος ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ, ηθοποιός και πάνω από όλα φανατικός φίλος και υποστηρικτής του Συριανού Καρναβαλιού, και η Μαριάννα Βακονδίου επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός και ηθοποιός, η οποία θα πλαισιώσει για πρώτη φορά την παρέα των παρουσιαστών του θεσμού.
 
Την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν τα Κούλουμα σε πέντε σημεία της Σύρου (Λαζαρέττα, Ποσειδωνία, Μάννα, Βάρη, Γαλησσάς) όπου και θα γεμίσει ο ουρανός του νησιού με πολύχρωμους χαρταετούς. Παραδοσιακά κεράσματα, κρασί και μουσική θα μας κρατήσουν για ακόμη μια μέρα στο ρυθμό.
Το καρναβάλι στη Σύρο όμως ολοκληρώνεται την Τρίτη 4 Μαρτίου, οπότε και θα αναβιώσει στην Άνω Σύρο το έθιμο της τελευταίας αποκριάς των Καθολικών. Πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού σε συνεργασία με τα χορευτικά τμήματα των ΚΑΠΗ θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στην πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη ενώ κέρασμα με παραδοσιακή φασολάδα θα περιμένει τους επισκέπτες.
 
Οι συμμετοχές για τις ομάδες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου.
 
Μπορείτε να συμπληρώσετε κι εσείς τη φόρμα συμμετοχής
για την ομάδα σας πληκτρολογώντας http://goo.gl/NPXdNi 
ή επικοινωνώντας μαζί μας στο τηλέφωνο 2281085190
και στο e-mail: carnavali@pkde.gr.
 
 
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014
 
 
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου:
Ερμούπολη, Πλατεία Μιαούλη, Αίθουσα Γ. & Ε. Βάτη | 20:30
Παρουσίαση των στολών των καρναβαλικών ομάδων.
 
Σάββατο 1 Μαρτίου:
Άνω Σύρος | 20:00
Πρώτη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων από την Καμάρα έως την πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη.
Κλείσιμο παρέλασης με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Ζεϊμπέκια»
 
Κυριακή 2 Μαρτίου:
Ερμούπολη | 17:00
Μεγάλη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων από τις αποβάθρες του λιμανιού της Ερμούπολης έως την πλατεία Μιαούλη.
 
Ερμούπολη | 20:30
Party στους πεζόδρομους Θυμάτων Σπερχειού & Πρωτοπαπαδάκη σε latin ρυθμούς.
 
Δευτέρα 3 Μαρτίου:
Λαζαρέττα | Μάννα | Γαλησσάς | Ποσειδωνία | Βάρη
Παραδοσιακά κούλουμα στις εξοχές της Σύρου.
 
Τρίτη 4 Μαρτίου:
Άνω Σύρος | 19:00
Καθαρά Τρίτη, αναβίωση εθίμου τελευταίας αποκριάς Καθολικών.
 
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου (Τσικνοπέμπτη) | ώρα: 17:30
Αγορά Σύρου, Οδός Χίου
Τσικνοπέμπτη στην αγορά της Ερμούπολης
Διοργάνωση: καταστήματα οδού Χίου & Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων
 
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου | ώρα: 16:00
Άνω Σύρος, Αίθουσα Αγ. Σεβαστιανού
Παιδικό Καρναβάλι
Διοργάνωση: Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου, Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου, Επιτροπή Πολιτισμού Αθλητισμού Σύρου-Ερμούπολης
 
Κυριακή 2 Μαρτίου | ώρα: 11:30
Θέατρο Απόλλων
Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα πολιτιστικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα.
 
Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:
 ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΕΝΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ “ΕΡΙΑ” | ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ "ΑΝΕΜΟΠΥΛΕΣ" | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ | ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ | ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΙΩΤΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ | ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ | ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΥΛΩΝΑ | ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΥΡΟΥ