Ποιες είναι οι κινήσεις της ΔΕΥΑΜ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ.

Ποιες είναι οι κινήσεις της ΔΕΥΑΜ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ.

 

Συζήτηση – ενημέρωση για το θέμα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει φέτος το νησί και τους τρόπους αντιμετώπισής της πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη. 

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Παναγιώτης Κουσαθανάς και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Κώστας Κουνάνης που είχαν προσκληθεί από την κα Γρυπάρη, ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό και τις κινήσεις της ΔΕΥΑΜ προκειμένου να είναι έτοιμη να νταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού, αντιπαρερχόμενη τις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

 

Ανάμεσα σε αυτές είναι η συντήρηση και λειτουργία εφόσον χρειαστεί και της παλιάς αφαλάτωσης του Κόρφου με σκοπό στα 4.500 κυβικά ημερησίως που παράγει η καινούρια μονάδα να προστεθούν και τα 2.500 κυβικά που μπορεί να παράξει η παλιά, φτάνοντας στο 7.000 κυβικά.

 

Δεδομένου, όπως ειπώθηκε ότι οι ανάγκες του νησιού το καλοκαίρι αγγίζουν τα 8.500 κυβικά, μελετάτε και δύναται να υπάρξει κινητοποίηση για άμεση μεταφορά νερού και με καραβάκια, όπως γίνονταν παλιά, αν και εφόσον κάτι τέτοιο κρυθεί αναγκαίο. Από την άλλη όπως αναφέρθηκε χρειάζεται και η επισκευή του αντλιοστασίου στο παλιό λιμάνι προκειμένου να είναι έτοιμο προς χρήση σε μια τέτοια περίπτωση.

 

Τέλος επισημάνθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο προσθήκης αγωγών για να πολλαπλασιαστεί η δύναμη - ισχύς μεταφοράς νερού από το παραγώμενο γλυκό νερό των δύο αφαλατώσεων προς τις δεξαμενές.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κουσαθανά η ΔΕΥΑΜ θα καλύψει με ίδιους πόρους τις επισκευές και συντήρήσεις και πιθανών επεκτάσεις, όπου κριθεί αναγκαίο. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον Δήμο να προσδώσει στην ΔΕΥΑΜ το ποσό του 1.000.000 ευρώ που της οφείλει από τέλη αποχέτευσης και άλλες εργασίες της ΔΕΥΑΜ προς τον Δήμο καθώς εκκρεμεί εδώ και χρόνια η πληρωμή τους, είτε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών είτε λόγω κωλυσιεργίας της Οικονομικής Υπηρεσίας, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρά παράπονα για την λειτουργία της και τον προϊστάμενό της.

 

Αναφορικά με τα τέλη αποχέτευσης επισημάνθηκε ότι η ΔΕΥΑΜ προχωρά ήδη στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε η πληρωμή των τελών αποχέτευσης να γίνεται με τον ίδιο τρόπο που ισχύει και για τα τέλη ίδρευσης, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα και καθυστερήσεις.

 

Από την πλευρά του ο κ. Κουνάνης ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑ και επεσήμανε ότι επιβάλλεται η δημιουργία συνείδησης στην κατανάλωση του νερού, ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη, ειδικά σε αυτή την δύσκολη εποχή.

 

 

Παρόμοια άρθρα

Μύκονος

Μύκονος

Μύκονος