Συμβουλές για την σωστή επιλογή παιχνιδιών τις γιορτές

Συμβουλές για την σωστή επιλογή παιχνιδιών τις γιορτές

 

 

 

 
Συστάσεις προς τους καταναλωτές για την αγορά παιχνιδιών προς τα παιδιά απευθύνει η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο προϊστάμενος Κωνσταντίνος Μουρσελάς, επειδή οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά  ενός παιχνιδιού θα πρέπει να έχουν  κατά νου  τις παρακάτω Συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια των παιχνιδιών και την εξασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας για τα παιδιά. 
 
Κατά την επιλογή ενός παιχνιδιού: 
 
Αγοράζετε παιχνίδια από αξιόπιστα καταστήματα και σημεία πώλησης. 
Διαβάστε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες - ποτέ μην αγοράζετε παιχνίδια που ΔΕΝ φέρουν το σήμα CE 
Επιλέξτε  παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία, τις ικανότητες του παιδιού και το επίπεδο δεξιοτήτων.  Ποτέ μην αγοράσετε ένα παιχνίδι που φέρει την ακόλουθη προειδοποίηση για ένα παιδί κάτω των 3 ετών. 
Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα κομμάτια για παιδιά κάτω των 3 ετών. 
 
 Μετά την αγορά ενός παιχνιδιού: 
 
Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες για τη σωστή συναρμολόγηση του παιχνιδιού και τη χρήση. 
Παρακολουθείτε τα παιδιά καθώς παίζουν ή αν χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό προστασίας που προορίζεται  για  ορισμένα παιχνίδια (πατίνια ,τροχοπέδιλα, ποδήλατα)   
Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια παίζονται όπως έχουν σχεδιαστεί και σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες χρήσης. Επίσης ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού. 
Ελέγξτε τα παιχνίδια από καιρού εις καιρόν αν εγκυμονούν κινδύνους για την  υγεία και την ασφάλεια του παιδιού. 
Πετάτε όλες τις συσκευασίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασφυξίας. 
Τηρείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης 
Διδάξτε στα παιδιά σας να μαζεύουν τα παιχνίδια τους 
Αναφέρετε οποιαδήποτε προβλήματα ασφάλειας ενός παιχνιδιού στον λιανοπωλητή ή τον κατασκευαστή. 
 
Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να συμβουλεύονται τη βάση δεδομένων on-line κοινοποιήσεων μέσω του συστήματος ταχείας ενημέρωσης RAPEX για να ενημερωθούν σχετικά με τις πιο πρόσφατες κοινοποιήσεις σχετικά με τα παιχνίδια που είναι μη ασφαλή στη διεύθυνση:
 
http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm ή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (www.efpolis.gr), όπου δημοσιεύονται μεταφρασμένες στα ελληνικά οι εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις του RAPEX: www.efpolis.gr  ή στο site της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας www.ggb.gr .