Ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης πρεσβευτής της Δήλου το 2016

Ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης πρεσβευτής της Δήλου το 2016

 

 

 

 
Στις 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης εκδήλωση με θέμα το ιερό νησί της Δήλου, τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ευρώπης. Κεντρικό γεγονός απετέλεσε η προβολή της ταινίας "ΔΗΛΟΣ 2015" του Αντώνη-Θεοχάρη Κιούκα, στην οποία πρωταγωνιστεί ο διεθνούς φήμης Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Η ταινία στοχεύει -εκτός από την παγκόσμια προβολή της Δήλου- την προώθηση και την επικοινωνία ενός νέου θεσμού, με τίτλο "Α-DELOS/DELOS", ο οποίος θα πραγματοποιείται ετησίως στα νησιά της Μυκόνου και της Δήλου, φιλοδοξώντας, μέσα από σύγχρονες δράσεις πολιτισμού και τέχνης, να προβάλλει και να αναδεικνύει υψηλές στιγμές της ανθρώπινης δημιουργίας και διανόησης, σε διεθνές επίπεδο.
 
Μετά το τέλος της προβολής έγινε η ανακήρυξη του "Πρεσβευτή Δήλου 2016" (παραλαμβάνοντας την σκυτάλη από τον Γιώργο Χωραφά, ο οποίος υπήρξε "Πρεσβευτής Δήλου 2015") του Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητή κ. Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου κ. Στέλιο Μπρίγγο. Ο κ. Σταμπολίδης εξήρε την ταινία και την πρωτοβουλία για την προβολή και ανάδειξη της Δήλου και είπε χαρακτηριστικά: " Η Δήλος, εμβληματικό κέντρο του αρχαίου κόσμου, άφησε ως κληρονομιά τη θρησκευτικότητά της στην Τήνο και τον κοσμοπολιτισμό της στην Μύκονο. Θεωρώ ότι η Μύκονος, που αξιοποίησε αυτή την κληρονομιά και ευημερεί, θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην αναστήλωση και ανάδειξη αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου-νησιού, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Για αυτό χρειάζονται αναστυλώσεις όπως του θεάτρου και άλλων χώρων της Δήλου αλλά και ένα νέο Μουσείο που να στεγάσει τους θησαυρούς της".
 
Και κατέληξε με τους στίχους του νομπελίστα Γ. Σεφέρη:"Τ' αγάλματα είναι στο μουσείο. -΄Οχι, σε κυνηγούν, πως δεν το βλέπεις; θέλω να πω με τα σπασμένα μέλη τους, με την αλλοτινή μορφή τους που δεν γνώρισες κι όμως την ξέρεις..."
"θεωρώντας ότι έτσι μόνο ησυχάζει ο αρχαιολόγος που αγωνίζεται, όπως και κάθε άνθρωπος του πολιτισμού".
 
Ακολούθησε μία εμπνευσμένη ομιλία του Διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη, οποίος εντόπισε πρωτότυπες αναλογίες και αντιστοιχίες ανάμεσα στην Δήλο της αρχαιότητας και στην Μύκονο του σήμερα. 
Η βραδιά έκλεισε με συναυλία του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, και τραγούδι της σοπράνο Μαριάνθη Σοντάκη, με τα μουσικά θέματα της ταινίας.
 
Tις εκδηλώσεις για την Δήλο παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και επισκέπτες. Μας τίμησαν με την παρουσία τους: ο πρώην πρύτανης και Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, η Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ κα Μαρία Βλαζάκη, η πρ. Υπουργός Πολιτισμού και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής κ. Αλεξάντερ Φαρνού, ο αντιδήμαρχος Μυκόνου κ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, ο εικαστικός Αλέκος Φασιανός, ο σκηνοθέτης κ. Φίλιππος Κουτσαφτής, η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Τζένη Βελένη, η ηθοποιός Γιώτα Φέστα, η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η κ. Έρικα Οικονόμου, η κ. Άννα Ανδρεάδη, η Πρόεδρος του International Foundation for Greece κ. Ασπασία Λεβέντη, η Πολιτιστική Σύμβουλος της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, ο πρέσβης κ. Μικές Καμπάνης, αρχαιολόγοι, κ.ά.
 
H εκδηλώση πραγμοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Aντώνη-Θεοχάρη Κιούκα.