Τι συμβολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο - Εντυπωσιακοί στολισμοί

Τι συμβολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο - Εντυπωσιακοί στολισμοί

 

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του σπιτιού παίζει πάντα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Άλλοτε μεγαλύτερο και εντυπωσιακό και άλλοτε μικρότερο και πιο ευρηματικό αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στον γιορτινό στολισμό. 

Το έλατο που αποτελεί και το παραδοσιακό δέντρο που στολίζουμε έχει την ιδιότητα να μην μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ. Ακόμα και στο βαθύ χειμώνα, είναι καταπράσινο και ζωντανό!
 
Αυτό δεν είναι τυχαίο και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.
 
 
Τώρα, αν παρατηρήσετε το σχήμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου -του έλατου- είναι τριγωνικό. Αυτό που συμβολίζεται με αυτόν τον τρόπο είναι η Αγία Τριάδα.
 
Πολλές φορές έχουμε το χιόνι που βάζουμε επάνω στο έλατο και γενικά στη φάτνη. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιος Χριστιανικός συμβολισμός, παρά μόνο ότι είναι βαθύς χειμώνας κατά το χαρμόσυνο αυτό γεγονός.
 
 
Τα στολίδια επάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζουν κι αυτά διάφορα σχετικά με τη γέννηση του Χριστού. Βάζουμε λαμπάκια (και παλιά που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός βάζανε κεριά) για να συμβολίσουμε ότι ο Χριστός είναι το Φως της ζωής.
 
Αντίστοιχα στην κορυφή του βάζουμε ένα αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της ανατολής που προσδίδει τη γέννησή Του και οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.
 
Επίσης, αντί για άστρο βάζουμε έναν άγγελο που συμβολίζει τον άγγελο Κυρίου που ανακοίνωσε στον Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία τη γέννησή Του.
 
 
Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που παραδοσιακά είναι κόκκινες, συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα για όλους εμάς (το κόκκινο συμβολίζει το αίμα στην ουσία).
 
Οι γιρλάντες που βάζουμε μερικές φορές, συμβολίζουν κάτι χαρμόσυνο και χαρούμενο που δεν είναι άλλο από τη γέννηση του Χριστού.
 
Τα ζαχαρωτά (σε σχήμα μαγκούρας) συμβολίζουν τη μαγκούρα του βοσκού στην ουσία που χρησίμευε στο να φέρει τα πρόβατα ο βοσκός στο σωστό δρόμο. Αυτό τα Χριστούγεννα στην ουσία συμβολίζει τον Σωσία που ήθελε να φέρει τον κόσμο στο σωστό δρόμο.
 
 
Βέβαια τα στολίδια είναι πλέον διάφορα και πολλά από αυτά όταν χρησιμοποιούνται δημιουργούν άκρως εντυπωσιακούς στολισμούς σαν αυτούς που σας παρουσιάζουμε στις εικόνες που συνοδεύουν το άρθρο. 
 
Επιστρατεύστε λοιπόν και φέτος δημιουργικά την φαντασία σας και στολίστε το δένρο της καρδιάς σας. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να το στολίσετε με στυλ και φαντασία. 
 
Στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να πάρετε όμορφες ιδέες. Καλές Γιορτές! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
πηγή φωτό: pinterest