Εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό

Εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό


Με  μια μαζική και ενθουσιώδη εκδήλωση οι Παλαιστίνιοι της Αθήνας  και οι φίλοι τους γιόρτασαν τη ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ στο Μαρούσι.  Την εκδήλωση διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο η  Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα  και οι φίλοι του Παλαιστινιακού λαού.  

Ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα κ. Μαρουάν Εμίλ   Τουμπάσι  μίλησε στην κεντρική του ομιλία  για την αγωνία των Παλαιστινίων για ένα αληθινά ανεξάρτητο, κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος που  θα πορεύεται και θα ευημερεί με ειρήνη και αξιοπρέπεια και θα έχει σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με τους Ισραηλινούς και  με όλες τις χώρες της γης.  

Αναφέρθηκε στις  σχέσεις με την Ελλάδα και ευχαρίστησε τους Έλληνες για την υποστήριξή τους  προς τον  Παλαιστινιακό Λαό και  τόνισε ότι αυτές θα ενδυναμωθούν περαιτέρω με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Παλαιστίνη και με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Παλαιστίνης  κ. Μαχμούτ Αμπάς  στην Αθήνα στο τέλος του μήνα.  Στην εκδήλωση εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,  ο οποίος στο χαιρετισμό του  μετέφερε την υποστήριξη της Κυβέρνησης στην εδραίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.  

Πριν  από την έναρξη των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της βραδιάς ο Παλαιστίνιος Πρέσβης απένειμε τιμητικές διακρίσεις  στο Μίκη Θεοδωράκη, στο Μανώλη Γλέζο και στο Συριανό φίλο των Παλαιστινίων Μπάμπη Κουλούρα για τη συμβολή τους στη διεκδίκηση των δικαίων των Παλαιστινίων.  

Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος ανακηρύχθηκαν επίτιμοι πολίτες της Παλαιστίνης  με απόφαση του ίδιου του Προέδρου Μαχμούτ Αμπας,   ενώ στο Μπάμπη Κουλούρα απονεμήθηκε από τον πρέσβη  το μετάλλιο τιμής των Παλαιστινίων,  που φέρει από τη μια πλευρά την ιστορική στιγμή της ύψωσης της Παλαιστινιακής σημαίας στον ΟΗΕ  στις 30 Σεπτεμβρίου 2015  και από την άλλη την υπογραφή του Μαχμούτ Αμπάς.  

Στην  απόφαση αναγνώρισης στην ουσία του Παλαιστινιακού κράτους από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισαν 119  χώρες υπέρ, 8 κατά και  45 απείχαν από την ψηφοφορία.  Θετικά ψήφισαν η Ρωσία, Κίνα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Σουηδία κ.α.  και  αρνητικά ψήφισαν  οι ΗΠΑ, Ισραήλ, Καναδάς, Βουλγαρία κ.α.  

 Ο Μανώλης Γλέζος παραλαμβάνοντας την τιμητική του διάκριση και χαιρετώντας στην εκδήλωση μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους  και δήλωσε ότι θα αναλωθεί μέχρι το τέλος της ζωής του  γι αυτή την υπόθεση , ενώ κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση ν’ αναγνωρίσει την Παλαιστίνη επίσημα,  πράγμα που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα και επιμερίσθηκε και το δικό του μερίδιο ευθύνης γι αυτό.  

Ο εκπρόσωπος του Μίκη Θεοδωράκη,  ο οποίος  δεν παραβρέθηκε για λόγους υγείας, παρέλαβε την τιμητική  διάκριση και  διάβασε μήνυμα του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και αντιστασιακού,  όπου δήλωνε την αγωνία του για τη στερέωση της Ειρήνης  στη μέση Ανατολή και τη σταθερή του αγωνιστική θέση  στα δίκαια των Παλαιστινίων.  

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης παρέδωσε το  τιμητικό μετάλλιο στο Μπάμπη Κουλούρα ο οποίος συγκινημένος είπε ότι αισθάνεται υπερηφάνεια και συγκίνηση να τιμάται αυτή τη μέρα από τον υπερήφανο Παλαιστινιακό Λαό και δέος γιατί τιμάται την ίδια ιστορική μέρα με τους δύο εμβληματικούς  γίγαντες της Πατρίδας μας.   Δήλωσε δε,   ότι με τις ταπεινές του δυνάμεις θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων  και   όλων των λαών που αγωνίζονται για την ελευθερία και την εθνική τους κυριαρχία.   Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη φιλαρμονική του Δήμου Αγίας Παρασκευής, από Παλαιστίνους μουσικούς και τραγουδιστές  και με παραδοσιακούς χορούς από  νέους Παλαιστίνιους.

Προβλήθηκε επίσης το συγκλονιστικό  ντοκιμαντέρ   ‘’ 5  σπασμένες κάμερες’’  του Εμάν Μπουρντάτ.  Μεταξύ των εκατοντάδων θεατών παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος,  ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου Αρχιμανδρίτης  π. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος,  από τον ΣΥΡΙΖΑ οι  Κυκλαδίτες Βουλευτές  Νίκος Συρμαλένιος  και Αντώνης Συρίγος  καθώς και  ο Αντώνης Μαρκόπουλος,  από το ΚΚΕ  ο Γιώργος Λαμπρούλης και ο γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος,  από τη ΝΔ  η πολιτευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού,  από τη ΛΑ.Ε  ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο  Κώστας Ήσυχος και ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου.  

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί εθιμοτυπικά τη Σύρο στις αρχές του Νέου Έτους, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας  την εκφρασμένη αλληλεγγύη των Συριανών,  οι οποίοι στους δύο Τηλεμαραθωνίους της ΑΙΓΑΙΟ ραδιοτηλεόρασης  κατά τον αποκλεισμό της Γάζας,   ανταποκρίθηκαν  γενναιόδωρα στη συγκέντρωση χρημάτων για αγορά  φαρμάκων και στην  προσφορά παιχνιδιών για τα παιδιά της  Παλαιστίνης .  Η εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη,  που έγινε στις 4 Δεκεμβρίου 2015 στην Αθήνα  θα μεταδοθεί τις προσεχείς ημέρες από την ΑΙΓΑΙΟ TV , ενώ το τραγούδι του Μπάμπη  Κουλούρα  ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ,  που είναι αφιερωμένο στην Παλαιστίνη μπορείτε να το ακούσετε στο παρακάτω βίντεο.