Ειδικές λάμπες LED παρέχουν το ταχύτερο internet στον κόσμο

Ειδικές λάμπες LED παρέχουν το ταχύτερο internet στον κόσμο

 

 
Μια νέα τεχνολογία αποστολής δεδομένων με όχημα το ορατό φάσμα του φωτός αντί για τα ραδιοκύματα του Wi-Fi επιτυγχάνει εξωπραγματικά γρήγορες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο.
 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το econews η νέα τεχνολογία με την ονομασία Li-fi παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ταχύτητες 100 φορές πιο γρήγορες από το παραδοσιακό Wi-Fi, φτάνοντας το 1Gbps (Gigabit ανά δευτερόλεπτο).
 
Σύμφωνα με το BBC, οι πρώτες δοκιμές της νέας ασύρματης τεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ταλίν της Εσθονίας από τη νεοφυή εταιρεία Velmenni.
 
Η Velmenni πέτυχε ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων σχεδόν 1Gbps με μια λάμπα LED, ενώ θεωρητικά μπορεί να φτάσει στο «διαστημικό» επίπεδο των 224Gbps.
 
Οι δοκιμές έγιναν στα γραφεία μιας βιομηχανικής εταιρείας και απέδειξαν ότι ο ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός με λαμπτήρες εξοικονόμησης LED μπορεί να συνδυαστεί με τεχνολογίες τελευταίας γενιάς στο ίντερνετ.
 
Μιλώντας στην ιστοσελίδα International Business Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Velmenni, Ντίπακ Σολάνκι, δήλωσε ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να διατεθεί στους καταναλωτές μέσα στα «επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια».
 
Ο όρος Li-fi επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Χάραλντ Χάας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου της Σκωτίας, ο οποίος παρουσίασε την τεχνολογία το 2011 κατά τη διάρκεια συνεδρίου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης TED (Technology, Entertainment, Design). Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Χάας περιέγραψε ένα μέλλον όπου τα δισεκατομμύρια των LED λαμπτήρων θα μπορούσαν να αποτελούν «ρούτερ» ασύρματου ίντερνετ.
 
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Li-fi είναι ότι σε αντίθεση με το Wi-Fi, δεν υπάρχουν παρεμβολές από άλλα ραδιοσήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
 
Επιπλέον, ενώ το φάσμα των ραδιοκυμάτων είναι περιορισμένο, το ορατό φάσμα του φωτός είναι 10.000 φορές μεγαλύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εξαντληθεί σύντομα.
 
Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει και μειονεκτήματα, με βασικότερο το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί σε εξωτερικούς χώρους λόγω των παρεμβολών του ηλιακού φωτός στο σήμα.
 
Επιπλέον, το Li-Fi δεν μπορεί να διαπεράσει τοίχους, οπότε σε πρώτη φάση αναμένεται να αξιοποιηθεί ως επικουρική πηγή ίντερνετ στα υφιστάμενα δίκτυα Wi-Fi.