Προς νέες αυξήσεις φόρων στα καύσιμα - Αλλαγή στην φορολόγηση αυτοκινήτων σχεδιάζει το Υπ. Οικονομικών

Προς νέες αυξήσεις φόρων στα καύσιμα - Αλλαγή στην φορολόγηση αυτοκινήτων σχεδιάζει το Υπ. Οικονομικών

 

 

 
Την «πόρτα» για αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα από το επόμενο έτος ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πιεζόμενο από τις αυξημένες ανάγκες για ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία.
 
Παρά το γεγονός ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2016 περιλαμβάνει επιπλέον νέους φόρους άνω των 2,2 δισ. ευρώ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί η χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων με βάση τα χιλιόμετρα κυκλοφορίας, που μπορεί να επιτευχθεί όμως μόνο με την αύξηση του ΕΦΚ.
 
Σύμφωνα με την naftemporiki για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, το μέτρο, εφόσον υιοθετηθεί, θα ισχύσει σε συνδυασμό με τη μείωση των τελών κυκλοφορίας, τα οποία πάντως δεν πρόκειται να καταργηθούν.
 
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει προφανώς προσμετρήσει τις επιπτώσεις που αναμφισβήτητα θα υπάρξουν σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσίες, οι τιμές των οποίων θα εκτιναχθούν, την ώρα μάλιστα που η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση, με τη ρευστότητα να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να μειώνονται δραματικά υπό το βάρος της συνεχιζόμενης πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι τα νέα σχέδια που μελετά το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί στη φορολογία των αυτοκινήτων από το 2016, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για την αύξηση του φόρου στη βενζίνη και στα υπόλοιπα καύσιμα.
 
Κίνηση η οποία φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων, αφού οι ιδιοκτήτες οχημάτων και ειδικά μεγάλου κυβισμού που θα τα κινούν και περισσότερο θα βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τους, ενώ αντίθετα λιγότερα θα πληρώνουν όσοι δεν τα μετακινούν ή έχουν αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας χαμηλής κατανάλωσης.
 
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ