Βουτιές στα χειμωνιάτικα νερά των Κυκλάδων για το κλίμα

Βουτιές στα χειμωνιάτικα νερά των Κυκλάδων για το κλίμα

 

 
Πριν λίγες μέρες, είδαμε για πρώτη φορά τρομακτικές εικόνες τροπικών κοραλλιών από πολλά μέρη του κόσμου: η άνοδος της θαλάσσιας θερμοκρασίας προκαλεί επιδημία «χημικής λεύκανσης» που τα οδηγεί στο θάνατο. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι με το σημερινό ρυθμό, τα κοράλλια, ένας από τους βασικότερους τόπους αναπαραγωγής των ψαριών, θα έχουν εξαφανιστεί ως το 2050.
 
Καταστροφή και στις δικές μας θάλασσες;
 
Οι εικόνες αυτές ανησύχησαν το Χρήστο και την Ελίνα, τους επιστήμονες του WWF που έχουν αφιερώσει τα τελευταία 2 χρόνια της ζωής τους στην ανακάλυψη και προστασία της θαλάσσιας ζωής της Γυάρου. H υπερθέρμανση μπορεί άραγε να προκαλέσει αντίστοιχη ζημιά στις ελληνικές θάλασσες; Ήδη η αλλαγή του κλίματος έχει «φέρει» στην Ελλάδα επεκτατικά είδη ψαριών, όπως ο τροπικός λαγοκέφαλος, που ανταγωνίζονται τα τοπικά είδη και ανατρέπουν τις οικολογικές ισορροπίες.
 
Μήνυμα στο Παρίσι
 
Γι’αυτό οι δυο τους αποφάσισαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα εκεί όπου θα κριθεί η τύχη και των ελληνικών θαλασσών: στο Παρίσι, όπου οι ηγέτες του κόσμου συναντώνται στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα.