Η Μύκονος στο Μουσείο Μπενάκη μέσα από έργα του Δημήτρη Δάβη

Η Μύκονος στο Μουσείο Μπενάκη μέσα από έργα του Δημήτρη Δάβη

 

 

Στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζεται μέχρι τις 29 Νοεμβρίου η αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Δάβη (1905-1973) μέσα από την οποία παρουσιάζεται το πολύτιμο έργο του ζωγράφου. 

Ανάμεσα στα έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται και πτυχές της Μυκόνου όπως το Καμνάκι και η Μικρή Βενετία που ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε με τα πινέλα του. 

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται ελαιογραφίες, σχέδια, χαρακτικά, προσχέδια των εικονογραφήσεων αλλά και αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις εικονογραφήσεις βιβλίων. Τα περισσότερα προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, αλλά και από άλλα Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Αθήνας. 

Ο Δ. Δάβης σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία του Μονάχου, ταξίδεψε στην Ευρώπη και ήρθε σε επαφή με τα κινήματα της πρωτοπορίας. Το έργο του είναι ρεαλιστικού χαρακτήρα με αναγνωρίσιμα στοιχεία από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, κυρίως στην ψυχογραφική απόδοση των προσώπων. 
 
Εξαίρετος σχεδιαστής, συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά, δημοσίευσε πλήθος γελοιογραφιών με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο και εικονογράφησε παιδικά βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελεύθεροι Καλλιτέχναι (1934).