Η Περιφέρεια «ξανασχεδιάζει» το Νότιο Αιγαίο

Η Περιφέρεια «ξανασχεδιάζει» το Νότιο Αιγαίο

 

 

Να επαναφέρει την αισθητική και την καλαισθησία στο προσκήνιο, αλλά και να «ξανασχεδιάσει» το Νότιο Αιγαίο επιδιώκει η περιφερειακή αρχή, μέσω αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών, την διενέργεια των οποίων ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του.

Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αφορούν λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κολυμβητηρίου και των κτηριακών υποδοµών του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου (ΝΟΡ) καθώς και  το σχεδιασμό αστικού εξοπλισμού σε νησιά της Περιφέρειας και στόχο έχουν να συμβάλουν στην διαμόρφωση, με όρους αισθητικής πλέον, του περιβάλλοντος χώρου των νησιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους κατοίκους, όσο  και για τους επισκέπτες τους. 

Η πιλοτική εφαρμογή των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών θα ξεκινήσει από  τα νησιά Ρόδο, Κω, Λέρο, Σαντορίνη, Σίφνο, Αµοργό και Μήλο.
 
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η πρόταση πρωτότυπων κι ελκυστικών μορφών εξοπλισμού, η ανανέωση της μορφής των οποίων αφενός θα συμβάλει στη λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αφ’ ετέρου θα αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο του κάθε νησιού. 
 
Ενδεικτικά θέματα των διαγωνισμών αποτελούν τα καθιστικά εξωτερικού χώρου (παγκάκια), τα στέγαστρα στάσεων, οι κάδοι απορριμμάτων, τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου και μόνο για τα νησιά Ρόδο και Κω, ο εξοπλισμός παραλιών. των λουομένων.
 
Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν ξεχωριστά για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του κάθε τόπου.