Αυτή είναι η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας - Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν

Αυτή είναι η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας - Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν

 

 

 

Στην αποδέσμευση των 10 + 2 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, στη βάση μιας επώδυνης συμφωνίας με τους Θεσμούς στοχεύει η κυβέρνηση, ενώ αργά χθες το βράδυ έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του συμβιβασμού στον οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και κουαρτέτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προσδιορίζοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 
Σήμερα συνεδριάζει το EuroWorkingGroup ώστε να σταλεί ένα θετικό σήμα στις αγορές εν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ αναμένεται σύντομα κατάθεση πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, με στόχο την ψήφισή του έως την Παρασκευή, για να αποδεσμευθούν τη Δευτέρα τα κεφάλαια.
 
Η λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι διζωνική: Στην πρώτη κατηγορία για την οποία θα υπάρξει οριζόντια προστασία ανήκουν οι οικονομικά αδύναμοι οφειλέτες που καταφεύγουν στον νόμο Κατσέλη.
 
Στη δεύτερη κατηγορία οι «μεσαίοι» που θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα όρια για να έλθουν πρώτα σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες για τον προσδιορισμό μιας ελάχιστης μηνιαίας δόσης ή σε διαφορετική περίπτωση να προσφεύγουν στα δικαστήρια αποζητώντας την προστασία της κύριας στέγης τους. Με αυτές τις δύο λύσεις προστατεύεται συνολικά το 61% των δανειοληπτών.
 
Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες την εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
 
• Ύψος αντικειμενικής αξίας: έως 170.000 ευρώ.
• Ύψος μεικτού φορολογητέου εισοδήματος:
• Για ένα άτομο: 8.180 ευρώ.
• Για δύο άτομα: 13.917 ευρώ.
• Προσαύξηση ορίων/παιδί: 3.361 ευρώ.
• Για 4μελή οικογένεια: 20.639 ευρώ
 
Στην πρώτη κατηγορία που αντιστοιχεί στο 25% των δανειοληπτών καθιερώνεται και κονδύλι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ώστε στην περίπτωση που ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να καταβάλει ως δόση την προβλεπόμενη από τον νόμο Κατσέλη 10% του εισοδήματος ή τουλάχιστον 40 ευρώ μηνιαίως, τότε το κράτος να καλύπτει το ποσό καταβολής προς τους πιστωτές.
 
Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες καθιερώνονται τα ακόλουθα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν ώστε να μπουν πρώτα σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις τράπεζες, οι οποίες αναπροσαρμόζοντας την εμπορική αξία στα σημερινά δεδομένα θα καθορίζουν μηνιαία δόση. Αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, τότε θα μπορούν να αναζητούν λύση στα δικαστήρια. Τα κριτήρια είναι:
 
• Αντικειμενική αξία: 230.000 ευρώ.
• Μεικτό φορολογητέο εισόδημα:
• Για ένα άτομο 13.906 ευρώ.
• Για δύο άτομα: 23.659 ευρώ.
• Προσαύξηση των εισοδηματικών ορίων ανά παιδί: 5.714 ευρώ.
• Για 4μελή οικογένεια 35.086 ευρώ.
 
Με την κατηγορία αυτή καλύπτεται το υπόλοιπο 36% των δανειοληπτών. Και για τις δύο κατηγορίες τα παραπάνω όρια «κλειδώνουν» για τρία χρόνια μέχρι το 2018,
οπότε και θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Τα «κόκκινα» στεγαστικά είναι 400.013. Οι αιτήσεις στο νόμο Κατσέλη εκτιμώνται σε 170.000.
 
Οι δύο πλευρές επίσης επιδίωξαν να κλείσουν τη στρατηγική, το πλαίσιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.
 
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν η ενεργοποίηση του νόμου Δένδια για τη διευθέτηση των οφειλών των μικρών επιχειρήσεων αλλά και ως προς το σκέλος της αντιμετώπισης των χρεών μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
 
Επιπλέον, στα επόμενα βήματα για τη στρατηγική της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων είναι η θέσπιση της υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου που θα αξιολογεί τη δανειοδοτική ικανότητα των οφειλετών, ώστε οι τράπεζες να επιλέγουν τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών αλλά και η πλήρης ενεργοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.
 
Πληροφορίες θέλουν, να συζητήθηκαν ακόμη και το πλαίσιο της λειτουργίας των distress funds αλλά και των εταιρειών διαχείρισης των οφειλών προς τις τράπεζες, χωρίς όμως να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τη δράση των κερδοσκοπικών επενδυτικών σχημάτων μόνο στα μεγάλα δάνεια των επιχειρήσεων.
 
Αμεσα, υπό το άγρυπνο βλέμμα των Θεσμών, οι εκπρόσωποι των οποίων εκτός απροόπτου παραμένουν στην Αθήνα τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί, το συντομότερο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το αργότερο έως την Παρασκευή.
 
Στη συνέχεια το πιθανότερο είναι να συνεδριάσει το EuroWorkingGroup για να προβεί σε θετική εισήγηση προς το Eurogroup και τον ESM ώστε τη Δευτέρα να ξεκλειδώσουν η υποδόση των 2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Αύγουστο και κυρίως τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μέχρι αργά το βράδυ παρέμενε, σύμφωνα με πληροφορίες, «αγκάθι» στο θέμα των ισοδύναμων του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, καθώς διαπιστώθηκε κενό 100 εκατ. ευρώ.
«Κλείδωσε» η λύση
 
Και για τις δύο κατηγορίες τα όρια «κλειδώνουν» για τρία χρόνια μέχρι το 2018, οπότε και θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.
 
Ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Τα «κόκκινα» στεγαστικά είναι 400.013. Οι αιτήσεις στο νόμο Κατσέλη εκτιμώνται σε 170.000.
 
Σήμερα συνεδριάζει το Euro Working Group ώστε να σταλεί ένα θετικό σήμα στις αγορές εν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.