Στη «λοταρία» το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση
.jpg&w=700&h=357&zc=1)
Στην τελική ευθεία, πριν από τη μεγάλη «μάχη» του Eurogroup της Δευτέρας, βρίσκεται η κυβέρνηση, που επιχειρεί στο παρά πέντε να βρει τα ισοδύναμα και τις λύσεις για τα ακανθώδη ζητήματα του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και συγκεκριμένα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και τα νέα δεδομένα για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και για τα γενόσημα.
Μετά το «τελεσίγραφο» Μοσκοβισί «πρώτα τα μέτρα και μετά η υποδόση», κυβέρνηση και δανειστές εντείνουν τις συζητήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγή email, με στόχο να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις στα ανοιχτά «μέτωπα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σήμερα και αύριο, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξεύρεση λύσης μέσα στο Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.
Στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη δυσκολίες οι οποίες, αν δεν ξεπεραστούν και τελικά δεν βρεθούν τα περιβόητα ισοδύναμα, θα παραμείνει το 23% και τότε η κυβέρνηση θα έχει υποστεί σημαντικό πολιτικό κόστος.
Τυχερά παιχνίδια
Η αναζήτηση ισοδυνάμων για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ επικεντρώνεται στην επιβολή ειδικού τέλους πέντε λεπτών ανά στήλη σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και όχι μόνο στο ΚΙΝΟ.
Πάντως πηγές των δανειστών μέχρι αργά χθες το βράδυ έλεγαν ότι δεν έχουν λάβει τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Χθες το μεσημέρι, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε ότι τα σχέδια επιβάρυνσης με πέντε λεπτά του ευρώ αφορά κάθε στήλη τυχερών παιχνιδιών που παίζεται στα πρακτορεία και όχι μόνο στο ΚΙΝΟ, μέτρο που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα έως και 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε πως κάτι τέτοιο δεν αντιβαίνει στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., επιχείρημα το οποίο επικαλούνται παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Λίγο αργότερα ακολούθησε μια διάψευση από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση», με την επισήμανση ότι «τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Αντιδράσεις
Η ενδεχόμενη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από τους πράκτορες του ΟΠΑΠ αλλά και τους διαχειριστές, πελάτες και μετόχους των ξένων funds που έχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων μέσω των νομικών αντιπροσώπων τους στην Ελλάδα έχουν ξεκαθαρίσει ότι η φορολόγηση αυτή θα αποτελέσει απώλειες
εσόδων και από τη στιγμή που δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων ή δεν είχε τεθεί το θέμα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η αιφνιδιαστική φορολόγηση των δραστηριοτήτων (με όποια μορφή αυτή πάρει) είναι παράνομη και καταχρηστική.
Την ίδια ώρα σε ανάλυσή της η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, εκτιμά πως η επιβολή ειδικού τέλους πέντε λεπτών του ευρώ σε κάθε στήλη ΚΙΝΟ θα οδηγήσει σε μείωση κατά 25% των στηλών οι οποίες παίζονται έως σήμερα και τελικά τα έσοδα για το Δημόσιο δεν θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ -όπως εκτιμούσαν στην κυβέρνηση- αλλά εξαιτίας και της παράλληλης πτώσης του τζίρου για τον ΟΠΑΠ θα περιοριστούν σε μόλις 52,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει προβλεφθεί ετήσια φορολόγηση των ακαθάριστων κερδών της εταιρείας με συντελεστή 30%.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών μέχρι να βρεθεί λύση στο ακανθώδες θέμα με τροπολογία στη Βουλή, παρέτεινε έως τις 16 Νοεμβρίου την προθεσμία προκειμένου να υπαχθούν ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια σε καθεστώς ΦΠΑ, ακυρώνοντας παράλληλα όσα πρόστιμα είχαν επιβληθεί σχετικά από ορισμένες ΔΟΥ.
Όπως ανακοίνωσε άλλωστε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σύντομα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα του ΦΠΑ.