Σε νέο χώρο οι Αποσπερίδες Πολιτισμού της Στέγης Μελέτης που ξεκινούν την Κυριακή

Σε νέο χώρο οι Αποσπερίδες Πολιτισμού της Στέγης Μελέτης που ξεκινούν την Κυριακή

 

 
Ξεκινούν και φέτος για 9η συνεχή χρονιά οι Αποσπερίδες Πολιτισμού στην Δημοτική Στέγη Μελέτης Παναγιώτη Κουσαθανά. 
 
Η πρώτη Αποσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 8 Νοεμβρίου και θα ξεκινήσει με μουσική αλλά και κάποιους περυσινούς προγραμματισμούς που δεν στάθηκε δυνατόν να πραγματοποιηθούν. 
 
Της αποσπερίδας θα προηγηθεί για όσους τιμήσουν τη Στέγη με την παρουσία τους «ξενάγηση» από τον Παναγιώτη Κουσαθανά στη νέα λαμπρή, ισόγεια αίθουσα, αλλά και στον παλιότερο, ανανεωμένο χώρο του ορόφου (πρώην κατοικία του ιδρυτή σχεδόν επί εικοσαετία). Οι επισκέπτες θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να δουν από κοντά μερικούς από τους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς που διαθέτει αυτή η βιβλιοθήκη-μουσείο. «Τα υπόλοιπα, όσα σκέπει η Στέγη, θα αποκαλυφθούν συν τω χρόνω σε όσους ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και την ιστορία του πολύπαθου τόπου μας (του μικρού και του μεγάλου)» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουσαθανάς.
 
«Στον καινούργιο, λαμπρό ισόγειο χώρο της φιλόξενης, πολιτιστικής Στέγης, που θα πρωτοχρησιμοποιηθεί σ’ αυτή την πρώτη αποσπερίδα του Θ΄ κύκλου, θ’ ακούσετε και θα δείτε δυο χαρακτηριστικά μέρη από την Συμφωνία αριθ. 5 του Dmitri Shostakovich (1906-1975) αναβάλλοντας λόγω του περιορισμένου χρόνου για μια επόμενη αποσπερίδα μας την ακρόαση και τον λεπτομερειακό σχολιασμό των διαφόρων ερμηνειών της από μεγάλες ορχήστρες και σπουδαίους αρχιμουσικούς. Υπενθυμίζομε ότι η Πέμπτη Συμφωνία του μεγάλου δημιουργού ήταν το πρώτο έργο του που παρουσιάστηκε δημόσια μετά από τη σταλινική δυσμένεια στην οποία είχε υποπέσει ο συνθέτης εξαιτίας της όπεράς του Η Λαίδη Μακμπέθ από το Μτσενσκ, δυσμένεια που κόντευε να του στοιχίσει την εξορία ή και την απώλεια της ίδιας του της ζωής. Η συμφωνία αυτή χαιρετίστηκε τότε από τους σταλινικούς, που πίστεψαν ότι ο δημιουργός είχε επιτέλους… «συνετιστεί», σαν επιστροφή του στις επιταγές του «σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Οι ρέκτες όμως της μουσικής, όσοι την αγαπούσαν και την προτιμούσαν αδέσμευτη, όπως πρέπει να είναι κάθε τέχνη για να ανθίζει και να καρποφορεί, διέβλεψαν αμέσως, από την πρώτη κιόλας ερμηνεία αυτής της συμφωνίας ότι επρόκειτο για ένα μεγαλειώδες, ένα βαθύτατο έργο που γρήγορα θα έπαιρνε τη θέση του δίπλα στα μεγάλα έργα της Μουσικής, όπως και έγινε. Σήμερα αποτελεί δικαίως ένα από τα πιο πολυπαιγμένα, τα πιο πολυαγαπημένα έργα του συνθέτη και κάθε φορά που ερμηνεύεται στις μεγάλες μουσικές αίθουσες του κόσμου όλο και βαραίνει πιο πολύ η ταφόπλακα του πάνω στον Στάλιν, όλο και γίνεται πιο απεχθής και μισητή η ανάμνηση εκείνων των δύσκολων για τους ελεύθερους δημιουργούς (και όχι μόνο) καιρών. Η τέχνη, η αληθινή Τέχνη, αργεί αλλά στο τέλος παίρνει πάντα την εκδίκησή της…» αναφέρει ο Μυκονιάτης λογοτέχνης και σημειώνει «Τα ωραία πνευματικά ταξίδια στη ζωή δεν τελειώνουν, ευτυχώς, ποτέ, γι αυτό κι εμείς συνεχίζομε κι εφέτος, όπως όλα αυτά τα χρόνια έως τώρα, απλά, κατανοητά κι ανθρώπινα, αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των αποσπερίδων μας, έτσι που εμπνέει, υποβάλλει και επιβάλλει πλέον ο πολιτισμένος χώρος της. Με όχημα πάντοτε τη στοργή και το ενδιαφέρον που ευελπιστούμε ότι θα δείξετε εσείς, οι κάτοικοι του νησιού μας, στους οποίους ανήκει η ολοκληρωμένη πλέον (δυστυχώς μόνον κατασκευαστικά, αλλά όχι ακόμη νομικά εξ αιτίας της γνωστής μάστιγας της γραφειοκρατικής αβελτηρίας, αλλά και της αμάθειας και της καχυποψίας…) πνευματική σας Στέγη, θα συνεχίσομε να σας προσφέρομε μιαν ανάσα πολιτισμού. Όσοι πιστοί, λοιπόν, προσέλθετε, στη Στέγη, όπου ευχόμαστε να βρει φωλιά και μόνιμο καταφύγιο και η πανταχόθεν κυνηγημένη «ψυχή του τόπου» και του πνεύματος…» καταλήγει. 
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παραλλήλως, για όσους αγαπούν το βιβλίο, αναμένεται και φέτος να λειτουργήσει κανονικά, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η Λέσχη Ανάγνωσης για Ενήλικες και η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, υπό την εμπνευσμένη εποπτεία της ακάματης καθηγήτριας κ. Αγγέλας Καλαφάτη. Περισσότερες λεπτομέρειες  για τη συμμετοχή σας στο τηλέφ. 22890-22646 κατά τις ώρες λειτουργίας της Στέγης ή στο τηλέφ. 6977281895 (κ. Α. Καλαφάτη).