Καταρρέει το Κέντρο Υγείας Μυκόνου - Επιστολή απόγνωσης των γιατρών - Αναφορά στη Βουλή η επιστολή τους

Καταρρέει το Κέντρο Υγείας Μυκόνου - Επιστολή απόγνωσης των γιατρών - Αναφορά στη Βουλή η επιστολή τους

 

 

Αναφορά στο προεδρείο της Βουλής κατάθεσαν το έγγραφο των γιατρών του Κέντρου Υγείας Μυκόνου οι βουλευτές των Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος την Παρασκευή 30/10/2015.

Το έγγραφο που έχει σταλεί από τους γιατρούς από τις 8/10/2015 προς κάθε ενδιαφερόμενο αρμοδιο και από τον Δήμαρχο Μυκόνου προς όλους τους αρμόδιους φορείς και τον Υπουργό Υγείας στις 13/10/2015, αναφέρεται στις σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται στην Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας του νησιού με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η εύρυθμη λειτουργία του. 

Το θέμα έφερε στο φως δημοσίευμα της MYKONOS NEWS  στο φύλλο 15/10/2015  στο οποίο αναφέρονταν στην επιστολή απόγνωσης των γιατρών του Κέντρου Υγείας για την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Μονάδας Υγείας του νησιού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα "Σε μεγάλο ασθενή έχει μετατραπεί το Κέντρο Υγείας Μυκόνου καθώς τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας του νησιού καταρρέει".

Η επιστολή των γιατρών που έφυγε για τα αρμόδια όργανα, μέσω της οποίας οι γιατροί απευθύνουν δραματική έκκληση για την στελέχωσή του, προωθήθηκε και μέσω του Δήμου στο Υπουργείο με την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρξει ανταπόκριση. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κέντρο Υγείας Μυκόνου καλεί την κεντρική διοίκηση να σκύψει πάνω από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στέλνοντας SOS. Ωστόσο παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες να εισακουστούν τα προβλήματα που υπάρχουν από την Κεντρική Διοίκηση, το ΚΥ καταγράφει ολοένα και μεγαλύτερη φθίνουσα πορεία. Εδώ και χρόνια η Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας του νησιού με τα εκατομμύρια των επισκεπτών το καλοκαίρι και τους περίπου 14.000 κατοίκους τον χειμώνα στηρίζεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το ελάχιστο, σχετικά με τις ανάγκες του νησιού, ανθρώπινο δυναμικό του. 
 
Ακόμη και αυτό όμως βρίσκεται πλέον σε απόγνωση καθώς το βαραίνουν οι ευθύνες της μη ασφαλούς λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Μονάδας του νησιού, της κούρασης που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, ενώ σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η μη καταβολή των εφημεριών τους από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα. Ευθύνες που έχουν να κάνουν τόσο απέναντι στους ασθενείς, όσο και στο ιατρικό τους λειτούργημα που ολοένα και δυσχεραίνεται περισσότερο. 
 
Σε πρόσφατη επιστολή τους οι εναπομείναντες γιατροί του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, πρόσφατα αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης και η παιδίατρος, εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για την δραματική κατάσταση που επικρατεί και ζητούν την άμεση στελέχωση του, όσο και την καταβολή των χρωστούμενων  αποζημιώσεων των εφημεριών τους από την αρχή της φετινής χρονιάς. 
 
Η επιστολή απόγνωσης των γιατρών μας φέρνει για μία ακόμη φορά αντιμέτωπους με το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης της Υπηρεσίας. 
1) Απλήρωτες εφημερίες από τον Μάρτιο 2015 και παράλληλα μειωμένες κατά 30%
2) Δραματική κατάσταση υποστελέχωσης  
 
Στο ΚΥ σήμερα υπηρετούν μόλις τρεις κλινικοί γιατροί (δύο παθολόγοι κι ένας χειρούργος), κι ένας μικροβιολόγος, ενώ μία γενική ιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια (λόγω κύησης υψηλού κινδύνου) και άλλη μία βρίσκεται σε απόσπαση από το 2011, δεσμεύοντας ωστόσο τη θέση της στο Κέντρο Υγείας.
Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν υφίστανται παρά μόνο στο όνομα αφού όλες χρήζουν την ενεργό παρουσία του κλινικού επιμελητή. 
 
Οι ασκούμενοι αγροτικοί δεν καλύπτονται από τον νόμο να εκτελούν μόνοι τους εφημερίες χωρίς την ενεργό παρουσία του επιμελητή τους και να αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά ενός μεγάλου νησιού όπως η Μύκονος με εκατομμύρια επισκέπτες.
 
Οι ειδικευμένοι γιατροί αναγκάζονται να καλύπτουν περιστατικά που δεν άπτονται της ειδικότητάς τους, κατά την διάρκεια των εφημεριών τους, αφού πάντα εφημερεύει μόνος του είτε ένας χειρουργός, είτε ένας παθολόγος (με ότι αυτό συνεπάγεται) γεγονός που είναι «παράνομο, αντιδεοντολογικό και επικίνδυνο για τους ασθενείς» όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι γιατροί.
 
Όταν δε υπάρξει έκτακτο περιστατικό, δεν είναι λίγες οι φορές που ο αγροτικός γιατρός που εφημερεύει συνοδεύει και τους ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου ή σε άλλα των Αθηνών εφόσον κριθεί σκόπιμη η μεταφορά του ασθενούς. Αυτό σημαίνει ότι οι επιμελητές θα παραμείνουν μόνοι τους στο ΚΥ είτε θα πρέπει να καλέσουν άλλον γιατρό αγροτικό για να καλύψει την βάρδια αν είναι δυνατόν. 
 
Τεράστιες και οι ελλείψεις σε προσωπικό
 
Σε αρκετές βάρδιες στο ΚΥ δεν υπάρχει νοσηλευτής, καθαρίστρια, θυρωρός, ή πλήρωμα ΕΚΑΒ για να κινηθεί το ασθενοφόρο με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκάζονται πολλές φορές να εκτελούν και αυτά τα καθήκοντα. 
Δεν υπάρχει μόνιμος τεχνολόγος – ακτινολόγος με αποτέλεσμα αν και υπάρχει ένα σύγχρονο ιατρικό μηχάνημα να μην μπορούν να γίνουν απλές ακτινογραφίες για τους ασθενείς. 
 
Και χωρίς καθαρίστρια
 
Το τελευταίο διάστημα το Κέντρο Υγείας έμεινε και χωρίς καθαρίστρια καθώς η εταιρία καθαρισμού που εργάζονταν αποχώρησε από τα Κέντρα Υγείας των νησιών αφού δεν πληρώνονταν.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι για την ασφαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μυκόνου η σύνθεση των εφημεριών θα πρέπει να είναι καθημερινά δύο γιατροί σε ενεργό εφημερία και ένας σε ετοιμότητα. Κάτι που είναι αδύνατον να υπάρξει σύμφωνα με τις δεδομένες συνθήκες που επικρατούν σε αυτό. Ήδη οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στον τομέα Υγείας των Κυκλάδων έχουν προβεί σε έγγραφες διαμαρτυρίες προς την 2η ΔΥΠΕ.  
 
Δραματική έκκληση γιατρών
 
Οι γιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας εκπέμπουν SOS και ζητούν τόσο την άμεση καταβολή των χρωστούμενων αποζημιώσεών των εφημεριών τους από την αρχή της φετινής χρονιάς, όσο και την άμεση στελέχωση του ΚΥ Μυκόνου με προσωπικό όλων των βαθμίδων και θέσεων που λείπει και βασικά με ιατρούς και άλλων ειδικοτήτων κυρίως γενικών γιατρών  ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλες οι εφημερίες του μήνα καθημερινά. 
 
Στην περίπτωση δε, που δεν μπορεί να υπάρξει άμεση και μόνιμη στελέχωση, ζητείται η απόσπαση Γενικών Γιατρών από άλλες Υγειονομικές Μονάδες στο ΚΥ Μυκόνου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να καλυφθούν οι συγκεκριμένες θέσεις με μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα όπως αναφέρεται «η καθημερινή πρωινή και σε εφημερία παρουσία επιπλέον ιατρικού προσωπικού στο ΚΥ κρίνεται επίσης αναγκαία για τον λόγο ότι εκκρεμούν ακόμα να ληφθούν κανονικές άδειες από το 2014 του ήδη εργαζόμενου και πλήρως εξουθενωμένου Ιατρικού προσωπικού» καταλήγει το δημοσίευμα της MYKONOS NEWS