Μύκονος: Σκόνταψε στα σκαλιά του Ελεγκτικού συνεδρίου ο διαγωνισμός καθαριότητας - Τι αναφέρει η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Μύκονος: Σκόνταψε στα σκαλιά του Ελεγκτικού συνεδρίου ο διαγωνισμός καθαριότητας - Τι αναφέρει η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

 

 

 
Κριτική απέναντι στο θέμα της διαχείρισης των αποριμμάτων από την Δημοτική Αρχή ασκεί η Επόμενη Μέρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας αναφέρεται στις διαδικασίες που "σκόνταψαν' στο ελεγκτικό συνέδριο αλλά και εν γένει στην "παντελής απουσία σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, στην γνωστή πια ανικανότητα οργάνωσης διαδικασιών, στην αποδεδειγμένη προχειρότητα της δημοτκής αρχής παρά  τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις και την στρατιά συμβούλων που κοστίζουν στους δημότες πολλές χιλιάδες ευρώ" που όπως τονίζει οδήγησαν το νησί σε μια σειρά διαδικασίες οι οποίες δεν ευόδωσαν.
 
Παράλληλα επισημαίνει και την "ανύπαρκτη" ενημέρωση από πλευράς του Δημάρχου για τα σοβαρά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
"Mε την απόφαση 236 το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου  απέρριψε  τις διαδικασίες  ανάθεσης του δήμου Μυκόνου, σε ιδιώτη εργολάβο την αποκομιδή απορριμμάτων.
 
Δεν πέρασε το στάδιο του ελέγχου νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο (όχι λόγω φυσικά των ενστάσεων μεταξύ των εταιρειών) ο διεθνής διαγωνισμός για την καθαριότητα. Παρά τις δημόσιες περήφανες τοποθετήσεις του δημάρχου, ότι ο ανάδοχος  θα πιάσει δουλειά τέλη Ιουνίου πέρασε ο Ιούνιος, ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος, o Oκτώβριος και άφαντος ο εργολάβος
.
Ανύπαρκτη η προετοιμασία της δημοτικής αρχής ,με δεδομένη πια την ανικανότητά της και που ενώ μιλάει συνεχώς για ενέργειες και λύσεις σε προβλήματα, όσες απόπειρες αποτόλμησε είναι παιδαριωδώς επιπόλαιες.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
 
Είναι σημαντικό  να  τονίσουμε,  πως η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι δεσμευτική, απόλυτη και αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου .Δεν είναι υποχρέωση ούτε της πολιτείας αλλά ούτε  της περιφέρειας.
 
Τον Απρίλιο  η διοίκηση του δήμου προκήρυξε  διεθνή διαγωνισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων , από εργολάβο με αμοιβή 2.142.000 ευρώ.
Θεωρώντας δεδομένη την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας τον Ιούνιο, η δημοτική αρχή , ενόψει του καλοκαιριού, δεν φρόντισε να προβεί σε ενέργειες πρόσληψης έκτακτου εποχιακού προσωπικού καθαριότητας.
 
Στην συνέχεια όταν συνειδητοποίησε  ότι   ο διαγωνισμός θα αργήσει να τελεσφορήσει , άρχισε να προσλαμβάνει άτομα για την υπηρεσία καθαριότητας, για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Οι προσλήψεις  απαραίτητες μεν ετεροχρονισμένες δε, έφτασαν  αισίως τα 41 άτομα. Σημειωτέον ότι 41 το έκτακτο  και 33 το μόνιμο προσωπικό, σύνολο 74 άτομα απασχολήθηκαν και κάποιοι απασχολούνται μέχρι σήμερα στην υπηρεσία καθαριότητας!
 
Ταυτόχρονα, με την διαπίστωση ότι  η τελική κατακύρωση επιλογής αναδόχου απαιτεί χρόνο πέρα της τουριστικής περιόδου, παίρνει απόφαση το Δ.Σ. και η Οικονομική  Επιτροπή, να διεξαχθεί πρόχειρος διαγωνισμός για την αποκομιδή απορριμμάτων. Οι  παραπάνω αποφάσεις  μπήκαν  στην ναφθαλίνη, καθώς το ίδιο θρίλερ διαδραματίστηκε την ίδια περίοδο  και για τον διαγωνισμό διαχείρισης του ΧΥΤΑ, όπου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ήδη ακυρώσει  τον αντίστοιχο πρόχειρο διαγωνισμό. Με την βεβαιότητα της ακύρωσης δεδομένη λοιπόν, η διοίκηση του δήμου κατήργησε την παραπάνω διαδικασία.
 
Και με αυτά και με τα άλλα, φτάσαμε σε αυτό που απέμεινε και δεν είχε επιχειρηθεί ακόμα, την  απευθείας ανάθεση με απόφαση δημάρχου αποκομιδής απορριμμάτων, τον μήνα Σεπτέμβριο.
 
Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω  έχουμε το  ερυθροσταυρικό κίνημα των επιχειρηματιών που συνδράμει προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες και πραγματοποιεί την διαδικασία της αποκομιδής και μεταφοράς  των απορριμμάτων. Και για να μην αδικούμε κανέναν , όλοι ξέρουμε  τους επιχειρηματίες που πάντα συνδράμουν με την αρωγή και δράση τους στα πάσης φύσεως προβλήματα του νησιού, με μόνο κίνητρο το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για αυτό. Αντίστοιχα επειδή και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας σε αυτό το μικρό νησί που ζούμε, ξέρουμε και αυτούς που η προσφορά τους γίνεται με στόχο την  άσκηση επιρροής ,της αντιπαροχής εξουσίας και εξευμενισμού  και  στο άμεσο η έμμεσο αντάλλαγμα. 
 
Σε αυτό το σημείο αξίζει κανείς να αναρωτηθεί  που πηγαίνουν όλα τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα που πληρώνει ο δημότης, αφού η αποκομιδή πραγματοποιείται από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα από ιδιώτες άνευ ανταλλάγματος για τον δήμο?
 
Ανακεφαλαιώνοντας 
Η παντελής απουσία σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, η γνωστή πια ανικανότητα οργάνωσης διαδικασιών, η αποδεδειγμένη προχειρότητα της δημοτκής αρχής παρά  τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις και την στρατιά συμβούλων που κοστίζουν στους δημότες  πολλές χιλιάδες ευρώ, μας οδήγησαν
1. Σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό που σκόνταψε στα σκαλιά του Ελεγκτικού Συνεδρίου ύψους 2.412.000 στις 9-4-2015
2. Σε έναν πρόχειρο διαγωνισμό 67.800 στις 15-7-2015 που καταργήθηκε
3. Σε προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας 41 ατόμων
4. Σε μια απευθείας ανάθεση 19.800 στις 3-9-2015
5. Στην διάθεση και προαιρετική βούληση  επιχειρηματιών της συνδρομή τους στην αποκομιδή απορριμμάτων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού
 
Το εύκολο που έγινε δύσκολο
Δυό λόγια τώρα για την επιλογή του τρόπου από την δημοτική αρχή της αποκομιδής απορριμμάτων και καθαριότητας. Είναι πολύ εύκολος  τρόπος μετάθεσης των ευθυνών  η εργολαβική ανάθεση έναντι τιμήματος, υπηρεσιών στα πλαίσια αρμοδιοτήτων του δήμου. Επί του προκειμένου άκρως ελκυστικά είναι τα δυόμισι εκατομμύρια για έναν εργολάβο και βολικό για την διοίκηση του δήμου. Το δύσκολο θα ήταν η αυστηρή οργάνωση και μεθόδευση από πλευράς του, να έχουμε σωστό αποτέλεσμα με την ενεργοποίηση και ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών και την  ορθολογική διαχείριση του εξοπλισμού. Αν είχε επιλεγεί το μοντέλο της δημοτικής διαχείρισης θα είχαμε ως αποτελέσματα εκτός από την  οικονομική ωφέλεια προς την μυκονιάτικη κοινωνία και  την λειτουργία ενός μηχανισμού  που να καλλιεργεί μια κοινωνική αγωγή και κουλτούρα διαχείρισης των απορριμμάτων των δημοτών. Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε έναν πρόχειρο διαγωνισμό τον Απρίλιο ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού και να αντιμετωπίσουμε μετά το ζήτημα με ορίζοντα και όραμα. Στα πλαίσια μάλιστα της υποχρεωτικής κατάρτισης τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων ωφελιμότερο και επιβεβλημένο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας διευρυμένης διαβούλευσης για αυτό.
 
Οι λύσεις γεννώνται, δεν σερβίρονται
Να προσθέσουμε τούτο .Μια σοβαρή και υπεύθυνη διοίκηση απαιτεί να ιεραρχεί τους στόχους, να συνάγει προτεραιότητες, να κρίνει αν πραγματοποιούνται και σε ποιο ποσοστό οι στόχοι του, καθώς και  πόσο σωστά (μεθοδικά) τους επιδιώκει.
 
Τέλος να θέσουμε το θέμα της ενημέρωσης που με μεγάλη συνέπεια αποφεύγει ο κ. δήμαρχος για όλα σχεδόν τα σοβαρά θέματα.  Καμία ενημέρωση δεν παρείχε στα δύο  δημοτικά συμβούλια που μεσολάβησαν για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα του νησιού,  τόσο για την πορεία του διαγωνισμού, την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και για την τύχη των ενστάσεων  από την πλευρά του δήμου. Προφανώς και δεν χωράνε λαϊκισμοί και ιδεοληψίες. 
Όμως δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την ανύπαρκτη ενημέρωση".
 
ΜΥΚΟΝΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ