Τριήμερο Διεθνές Συμπόσιο της UNESCO στη Σαντορίνη

Τριήμερο Διεθνές Συμπόσιο της UNESCO στη Σαντορίνη

 

 

 

 
Ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό διεθνές επιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται από την μοναδική παγκοσμίως έδρα της UNESCO για το κρασί, στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2015 στην Σαντορίνη. 
 
Η θεματολογία περιλαμβάνει τους τρόπους αξιοποίησης της κληρονομιάς των αμπελοοινικών περιοχών, τους φορείς δημιουργίας τους και τους κανονισμούς που τους διέπουν, την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη των αμπελουργικών παραδόσεων, την σχέση τουρισμού και οινοτουρισμού καθώς και την χρησιμότητα της προόδου στον επιστημονικό και τεχνικό τομέα για την αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών. 
 
Η Ελλάδα, κοιτίδα της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας έχει τεράστιο πλούτο μνημείων και παραδόσεων, η αξιοποίηση των οποίων είναι ζητούμενο για την ανάπτυξη των αμπελοοινικών περιοχών και την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και της διαφορετικότητας του ελληνικού κρασιού. Η διοργάνωση του συνεδρίου στην Σαντορίνη συμπίπτει με την ιστορικότητα του αμπελώνα της που διατηρεί καλλιεργητικές πρακτικές που έρχονται από την αρχαιότητα και συνδυάζεται με την μεγάλη σύγχρονη ανάπτυξη του τουρισμού και του οινοτουρισμού.
 
Το διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Η κληρονομιά και η αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Νοεμβρίου στη Σαντορίνη, έχει αντικειμενικό σκοπό την παρουσίαση και την εξέταση πρόσφατων εργασιών όλων των δραστηριοτήτων στον ευρύ αυτό τομέα. Η προσοχή θα εστιαστεί στους φορείς, τις πρακτικές και την ανάδειξη ως κληρονομιά της αισθητικής του αμπελουργικού τοπίου ανά τον κόσμο, φυσικών ή διαμορφωμένων από τους ανθρώπους. Θα επισημανθεί επίσης, με τη βοήθεια στοχευμένων παραδειγμάτων, η σπουδαιότητα της τεχνικής προόδου, ιδίως στην επιστήμη τόσο της αμπελουργίας όσο και της οινολογίας, καθώς και της αξιοποίησης των αμπελοοινικών περιοχών  από πλευράς κοινωνικοοικονομικής, πολιτισμικής, και τουριστικής.
 
Ενδεικτικά  σημειώνεται ότι η συνεδρία της πρώτης ημέρας είναι αφιερωμένη στον οινοτουρισμό με κεντρική ομιλία της Κας Sophie LIGNON DARMAILLAC του Πανεπιστήμιο του Παρισιού IV, Σορβόννη, και θέμα «Οι μεγάλες κατευθύνσεις του Οινοτουρισμού, μοντέλα Ευρωπαϊκά, μοντέλα του Νέου Κόσμου». Οι υπόλοιπες συνεδρίες πραγματεύονται θέματα όπως ‘οι τρόποι ανάδειξης της κληρονομιάς και του αμπελοοινικού πολιτισμού’, ‘τουριστική αξιοποίηση της κληρονομιάς οινικών παραδόσεων χιλιετιών’, αλλά και ‘οι επιπτώσεις της  αμπελοοινικής νομοθεσίας στην ανάπτυξη των αμπελοοινικών περιοχών’.
 
Αυτό το διεπιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται από την Έδρα UNESCO «Πολιτισμός και Παραδόσεις του Οίνου» στο Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας (Bourgogne), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δήμο Θήρας, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και την Κεντρική Ένωση Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας.