Η υγεία του στόματος στις γυναίκες με καρκίνο μαστού

Η υγεία του στόματος στις γυναίκες με καρκίνο μαστού

 

 

 
Η σύγχρονη Ογκολογία έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Νέα φάρμακα, στο πλαίσιο της κλασσικής χημειοθεραπείας, παράγοντες που περιορίζουν την οστική νόσο και νέες στοχεύουσες θεραπείες έχουν συμβάλλει στην αύξηση της επιτυχίας και στη διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής της ασθενούς.
 
Όλες, όμως, αυτές οι θεραπείες συνδέονται, σε ορισμένες περιπτώσεις, με στοματίτιδες και επιπλοκές στο στόμα, όπως ελκώσεις (πληγές), ουλορραγίες (αιμορραγίες από τα ούλα), πόνος και φλεγμονή στις γνάθους, οστεονέκρωση των γνάθων, ξηροστομία, οδοντικές τερηδόνες και άλλα.
 
Η προετοιμασία του στόματος από κατάλληλα εκπαιδευμένο οδοντίατρο και η υποστήριξη και η φροντίδα των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την αντινεοπλασματική θεραπεία μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη, στη σημαντική μείωση του κινδύνου και της βαρύτητας των παραπάνω επιπλοκών. Η καθημερινή φροντίδα και στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη ώστε το στόμα να διατηρείται καθαρό και υγρό.
 
 
MykonosoDaily.gr σε συνεργασία με το επιστημονικό site iator.gr