DW: Οι τουρίστες δεν αποθαρρύνονται από την προσφυγική κρίση

DW: Οι τουρίστες δεν αποθαρρύνονται από την προσφυγική κρίση

 

 

 

 
Μπορεί να έχουν κλείσει ήδη ξενοδοχείο για τις διακοπές τους, όμως ειδικά αυτή τη χρονιά τα συναισθήματα πολλών Γερμανών τουριστών είναι ανάμικτα.
«Είδαμε τις δραματικές φωτογραφίες που δείχνουν τον νεκρό μικρό Αϊλάν και σκεφτήκαμε να ακυρώσουμε τις κρατήσεις», λέει μια Βερολινέζα που προτίμησε να μιλήσει ανώνυμα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Παρά τις όποιες σκέψεις, όμως, η οικογένειά της ταξίδεψε τελικά στην Τουρκία. «Δεν βοηθά κανέναν αν κλείσουμε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Συρία», λέει χαρακτηριστικά. Άλλοι Γερμανοί όμως επέλεξαν διαφορετικό προορισμό για τις διακοπές τους.
 
Εκπρόσωπος του γερμανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου TUI δήλωσε: «Ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο καταγράψαμε αρκετές ερωτήσεις πελατών που είχαν κλείσει για Κω». Ορισμένοι τουρίστες δεν ήταν σίγουροι βέβαιοι τι να πράξουν, ενώ κάποιοι άλλοι ρωτούσαν πως μπορούσαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, συνεχίζει η εκπρόσωπος. Στο μεταξύ, όμως, οι ερωτήσεις έχουν σταματήσει, ίσως και επειδή η καλοκαιρινή περίοδος τελειώνει στα τέλη Οκτωβρίου.
Ποιο το όφελος αν οι τουρίστες δεν έρθουν;
 
«Τα ελληνικά νησιά ζουν από τον τουρισμό. Ποιο το όφελος αν οι τουρίστες σταματούσαν να τα επισκέπτονται;» διερωτάται εκπρόσωπος του πρακτορείου DER. Εν τέλει, όμως, εναπόκειται στην κρίση των τουριστών αν θα ταξιδέψουν σε ένα προορισμό ή όχι, λέει η εκπρόσωπος: «Η προσφορά των ταξιδιωτικών μας γραφείων για ταξίδια στην Ελλάδα και την Τουρκία παραμένει η ίδια».
 
Δεν θα βοηθούσε ούτε στο ελάχιστο τους πρόσφυγες αν οι τουρίστες σταματούσαν να έρχονται, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Τουρισμό στην Βόρεια Ευρώπη (NIT) και ειδικός σε τουριστικά θέματα Μάρτιν Λόμαν. Γενικότερα θα μπορούσε να τεθεί το ερώτημα «πως μπορώ να κάνω διακοπές όταν υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που πεινούν;» Κατά την άποψή του, ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον η προσφυγική κρίση δεν επηρεάζει τις αποφάσεις των τουριστών.
 
Εσύ κάνεις διακοπές και δίπλα πνίγονται άνθρωποι…
Παρόμοια είναι η εκτίμηση και του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερμανικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων (DRV) Χανς-Ντίτερ Λόναϊς, ο οποίος δεν θεωρεί ότι οι Γερμανοί τουρίστες θα ακύρωναν ένα ταξίδι στην Ελλάδα ή την Τουρκία λόγω προσφυγικής κρίσης. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Στο περιοδικό Travel Tribune του Σεπτεμβρίου ο Γερμανός ειδικός τόνισε: «Οι περισσότεροι Γερμανοί αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως θετικά τους πρόσφυγες. Για ποιο λόγο να μην επισκεφθούν την Κω, για παράδειγμα;».
 
Υπάρχουν όμως και Γερμανοί που άλλαξαν σχέδια. Μια οικογένεια που σχεδίαζε, για παράδειγμα, διακοπές στα ελληνικά νησιά λέει μεταξύ άλλων: «Από τη μια πλευρά ανησυχούσαμε μήπως δεν μπορούμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο νησί και από την άλλη αισθανόμασταν άσχημα με την ιδέα ότι εμείς θα κάνουμε διακοπές και δίπλα μας άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν. Δεν θέλαμε να πίνουμε το ποτό μας σε μια ξαπλώστρα και να σκεπτόμαστε ότι λίγο πιο μακριά από τις ακτές μπορεί κάποιοι εκείνη τη στιγμή να πνίγονται».
 
Πηγή: naftemporiki, Deutsche Welle