Στο δρόμο του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα για τους καρκινοπαθείς

Στο δρόμο του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα για τους καρκινοπαθείς

 

 

 

 
“Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει” έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης και φαίνεται πως ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο τις κουβαλούν αλλά έχουν και την δύναμη να τις υλοποιήσουν. Όταν δε οι ιδέες δεν αφορούν τους ίδιους αλλά εξυπηρετούν κάποιο κοινωνικό σκοπό, φανερώνουν και το μεγαλείο του ανθρώπου. 
 
Την διάθεση για προσφορά την έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι και υπάρχουν πολλοί που καθημερινά παλεύουν για κάποιο σκοπό, προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.  Κάποιες ιδέες όμως μπορεί να χαρακτηριστούν ως αποφάσεις ζωής. Μια τέτοια φαίνεται να «άναψε» το νου μιας συμπατριώτισσάς μας που σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει για μια Διαδρομή Ζωής μήκους 805 χιλιομέτρων!
 
Ο λόγος για την κ. Ιωάννα Δακτυλίδη που για ιερό σκοπό ξεκινά για έναν προσκυνηματικό «περίπατο» από τα σύνορα της Γαλλίας και διασχίζοντας την Ισπανία, περνώντας από τα Πυρηναία, φτάνει στον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο δε Κομποστέλα στην βορειοδυτική Ισπανία, όπου βρίσκονται θαμμένα τα ιερά λείψανα του Απόστολου Ιακώβου. 
 
«Η ιδέα ξεκίνησε για να βοηθήσω τους ανθρώπους, και ξέρω πολλούς, που πάσχουν από καρκίνο. Ήθελα να κάνω κάτι για να μαζέψω λεφτά που θα πάνε γι’ αυτό τον σκοπό. Δεν ήθελα όμως«Απλά ήθελα να μαζέψω λεφτά για εδώ. Δεν είναι εύκολο για πολλές οικογένειες να πάνε στην Αθήνα, οικονομικά, ψυχολογικά. Αν έχεις δυσκολίες οικονομικές πως μπορούν 2-3 άτομα να πάνε και να είναι μαζί σου, ε δεν γίνεται. Θα ήθελα πάρα πολύ να έχουμε ένα κέντρο εδώ αλλά αυτό θέλει πάρα πολλά λεφτά. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Να έχουν έναν χώρο στέγασης που να υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός, όχι μόνο για την Μύκονο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά». Το «ταξίδι» αυτό το κάνει όμως και για έναν προσωπικό της λόγο, στην μνήμη του συζύγου της Νίκου «το κάνω και για τον Νίκο. Δεν θα μπορώ σε λίγο να πηγαίνω στο νεκροταφείο που πηγαίνω ακόμα, δεν θα μπορώ να προσέχω το καντήλι στο σπίτι» τονίζει. να κάνω κάτι απλό. Ήθελα να περπατήσω, αλλά και να έχω αποδείξεις για όλο που έχω κάνει» αναφέρει η Ιωάννα στην MYKONOS news και συνεχίζει «Στην Ελλάδα δεν βρήκα πολλά σημεία και άρχισα να ψάχνω για κάτι οργανωμένο και ασφαλές. Έτσι βρήκα την διαδρομή των προσκυνητών του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα (El Camino De Santiago)». 
 
Ήδη η Ιωάννα είναι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μυκόνου καθώς τα ποσά που προσφέρονται διατίθενται κατευθείαν εκεί. Σαν επιχειρηματίας έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο κι έτσι μέχρι σήμερα έχει μαζευτεί ένα ποσό κυρίως από τουρίστες, τα ονόματα των οποίων υπάρχουν σε αντίστοιχη λίστα. 
 
«Εδώ δεν έχω ξεκινήσει ακόμα. Ξεκινάω τώρα και όσοι θέλουν να προσφέρουν γι’ αυτό τον σκοπό μπορούν να το κάνουν. Μέσα στο χειμώνα θα υπάρξει εκδήλωση στη Μύκονο κατά την διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσουμε και τα αποδεικτικά και τις σφραγίδες από όλες τις πόλεις και τους σταθμούς της διαδρομής μας, όπως και το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τους ανθρώπους που θα στηρίξουν την προσπάθεια. 
 
Την διαδρομή αυτή η Ιωάννα αρχικά ήταν να την κάνει μόνη, ωστόσο όπως μας λέει στη συνέχεια η κ. Διόνη Χιλλ της ζήτησε να πάει μαζί της και εκείνη δέχθηκε. Έτσι στις 5 Νοεμβρίου οι δύο γυναίκες ξεκινούν το ταξίδι τους με οδηγό την ιδέα στον δρόμο της θρησκείας και αντίπαλό τους τη φύση σ’ ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ευρώπης, που στις αρχές του χειμώνα κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα τι θα αντιμετωπίσουν. Σίγουρα όμως είναι μια πρόκληση.
«Ανυπομονούμε και οι δυο να ξεκινήσουμε», μας λέει, υπολογίζοντας το ταξίδι σε περίπου 40 ημέρες. «Θα πρέπει να κάνουμε περίπου 25 χλμ την ημέρα. Όμως την πρώτη μέρα θα κάνουμε λιγότερα γιατί πρέπει να ανεβούμε στα 1.500μέτρα και δεν θα είναι εύκολο».
 
Σε ερώτησή μας τι την φοβίζει, απαντά, τα σκυλιά «Μας έχουν πει ότι έχει πολλά αδέσποτα σκυλιά η διαδρομή» αναφέρει χωρίς να προσπερνά και όλους τους απρόσμενους κινδύνους που υπάρχουν σε ένα βουνό σαν τα Πυρηναία τον χειμώνα. 
 
Όταν όμως φτάσεις στο Santiago de Compostella η ηθική ανταμοιβή θα είναι μεγάλη. Κατά την διαδρομή υπάρχουν σταθμοί ξεκούρασης, ενώ οι προσκυνητές συλλέγουν τις σφραγίδες της διαδρομής και στo τέλος της, στο Ναό, λαμβάνουν την Κομποστέλα. Πρόκειται για το επίσημο έγγραφο που επιβεβαιώνει το Camino De Santiago. Το όνομα όσων έχουν κάνει την διαδρομή προστίθεται στο μακραίωνο μητρώο των προσκυνητών. 
 
πηγή: Εφημερίδα Mykonos news