(ΦΩΤΟ) Εορτασμός του Αγ. Κυπριανού στον Βόθωνα

(ΦΩΤΟ) Εορτασμός του Αγ. Κυπριανού στον Βόθωνα

 

 

Την μνήμη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης γιότασε σήμερα το ομώνυμο ξωκκλήσι στο Βόθωνα παρουσία μεταξύ άλλων των αντιδημάρχων Μ. Ατζαμόγλου και Ει. Γρυπάρη του προέδρου του Δ.Σ. Λ. Παναγιωτακόπουλου του αντιπροέδρου του ΠΑΚΟ Γ. Αξιώτης Δ. Κοντιζά του Δ.Σ. Α. Κουσαθανά της Π.Σ. Μ. Χανιώτη και πλήθος πιστών που έσπευσαν να τιμήσουν την μνήμη τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην οποία προεξήρχε ο π. Πέτρος Μαραγκός με τον Διάκο Γεώργιο έγινε λιτάνευση της ιερής εικόνας στον περιβάλλοντα χώρο του ναού.  

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε κέρασμα από τον ιδιοκτήτη της εκκλησίας Αλέκο Ιωακείμ. 

Το απόγευμα της Πέμπτης είχε πραγματοποιηθεί Εσπερινός μετ' αρτοκλασία. 

Λίγα λόγια για το βίο των Αγίων

Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής, φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης. Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.) και εξασκούσε τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια.
 
Κάποτε ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό. Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Παραδεχόμενος την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερεύς.
 
Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα. Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι αυτό το διέβαλαν στον Δέκιο. Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνα.
 
Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.
 
Ιερά Λείψανα:
 
Ένας εκ των ποδών του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στη Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους. Μέρος της Κάρας του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στον ομώνυμο Ναό Μένικου Λευκωσίας. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή Φυλής Αττικής. 
Η Κάρα της Αγίας Ιουστίνης βρίσκεται στη Μονή Παναχράντου Άνδρου.
Μέρος της Κάρας της Αγίας Ιουστίνης βρίσκεται στο Ναό Αγίου Κυπριανού Μενίκου Λευκωσίας.
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ιουστίνης βρίσκεται στη Μονή Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης Φυλής Αττικής.
Μέρος της χειρός του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στο Ναό Ζλάταρι Βουκουρεστίου.
Οι  πληροφορίες του άρθρου για τον βίο των Αγίων και τις τοποθεσίες των Ιερών λειψάνων τους αντλήθηκαν από το saint.gr
 
Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να δείτε σε πλήρη προβολή στιγμές από τον σημερινό εορτασμό