Κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις για το Δήλος 2015

Κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις για το Δήλος 2015

 

 

 
“Ο ήλιος φωτίζει ένα κόσμο νέο, εύπλαστο ακόμη, που δεν έχει γίνει οριστικός. Και πάνω στο κύμα ένας βράχος επιπλέει. Κινείται διαρκώς, χωρίς ταυτότητα, χωρίς όνομα. Άδηλος, Αφανής. Καμία σκιά δεν πέφτει στο χώρα, γιατί ο βράχος κινείται μαζί με τον ήλιο. Ταξιδεύει σ’ ένα χώρο χωρίς μνήμη, πέρα από την ιστορία, έξω από το χρόνο.
Αλλά υπάρχει ένα σημείο, μια στιγμή, κάπου, όπου ο βράχος σταματά. Ξεφεύγει από το χώρος της λήθης και γίνεται α-λήθεια. Αποκτά θέση μέσα στον κόσμο, χώρο δικό του μέσα στο σύμπαν. Αποκτά ταυτότητα. Η Ά-δηλος γίνεται Δήλος. Ο βράχος γίνεται νησί. Στη μέση του Αιγαίου ίσταται και ορά. Αποκτά Ιστ-ορία. Το νησί της φυγής θα μετατραπεί σε καταφύγιο. Ο ήλιος τώρα ρίχνει τις σκιές του και κάτω από τη σκιά μιας φοινικιάς, θα ξαποστάσει η Λητώ. Θα αγκαλιάσει κοιλοπονώντας τον κορμό για να φέρει στο φως τους δύο τοξότες. Την Αρτέμιδα και τον Απόλλωνα. 
Ο Απόλλων είναι η αρμονία μέσα στον κόσμο. Αντιπαλεύει την αταξία και το χάος, το σκοτάδι που γεννά χθόνιες δυνάμεις που απειλούν το σύμπαν. Αγαπά τις συμμετρίες, τους αρμονικούς μουσικούς τόνους και το φως. Που θα έβρισκε αλλού να γεννηθεί, παρά μόνο εδώ, που το φως πονάει τα μάτια, αποκαλύπτει το ψεύδος, το μη πραγματικό και δηλώνει την α-λήθεια”.
 
Πρόκειται για ένα απόσπασμα του κειμένου που πλαισιώνει το ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στο νησί του Απόλλωνα "Δήλος 2015" η προβολή του οποίου θα γίνει το Σαββατο 3 Οκτωβρίου στο cine Μαντώ. 
 
Η Δήλος, ο ιερότερος τόπος της Μεσογείου στην Αρχαιότητα, φθίνει και βυθίζεται στη λησμονιά στον χριστιανικό κόσμο και φτάνει στις μέρες μας σαν αρχαιολογικός χώρος με την φωτεινή γοητεία των ερειπίων του. Η αφετηρία μιας διαδρομής για την παγκόσμια προβολή του νησιού του Απόλλωνα που ξεκίνησε την Άνοιξη, συνεχίζεται δυναμικά το φθινόπωρο. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου θα γίνει στη Μύκονο η παγκόσμια προβολή της ταινίας “Δήλος 2015”. 
 
Μια εκδήλωση που εμπνεύστηκε και οργανώθηκε από τους Χριστίνα Αργυροπούλου, Αλεξάνδρα Δήμου, Δημήτρη Καράβολα και Γιάννη Μαλταμπέ και υποστηρίχθηκε εξ’ ολοκλήρου από ιδιωτική χρηματοδότηση. «Η Δήλος για μας σήμερα δεν είναι τα βυθισμένα στα αγριολούλουδα κάτω από τις πυρωμένες ακτίνες μάρμαρα, αλλά ο δρόμος για την ελπίδα και το όνειρο μιας σύγχρονης ανθρωπότητας, που αγωνιά σε έναν ατέρμονο αγώνα με το θάνατο και τη φορά» αναφέρουν οι εμπνευστές της. 
 
Στις 3 Οκτωβρίου και ώρα 20:30 θα γίνει η προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ σε κείμενα Δήμου – Καράβολα, που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Κιούκας και επένδυσε μουσικά ο Πλάτων Ανδριτσάκης. Την προβολή θ’ ακολουθήσει ολονύκτιο γλέντι στον Κήπο του Μελετόπουλου. Επίσης, την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη θα υπάρχουν παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις στην Δημοτική Πινακοθήκη. 
 
Ο πρώτος στον κόσμο πρεσβευτής της Δήλου, ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου θα παραδώσει τη σκυτάλη σε εκείνον που θα τον διαδεχθεί για το 2016, νέο πρεσβευτή της Δήλου, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 21:00.  
 
Νωρίτερα, το μεσημέρι, θα γίνει «πικάντικη» ξενάγηση, σύμφωνα με τους διοργανωτές,  στο Μουσείο της Δήλου από τον Δημήτρη Μάντικα και την κόρη του Άννα. 
 
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη σύμπραξη του Δήμου Μυκόνου. 
 
 
πηγή: MYKONOSnews