Μοσχοβολιά καλομαγειρεμένου φαγητού στην πρώτη φετινή συνάντηση της Λέσχης Γαστρονομίας

Μοσχοβολιά καλομαγειρεμένου φαγητού στην πρώτη φετινή συνάντηση της Λέσχης Γαστρονομίας

 

 

 

 
Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη φετινή συνάντηση των μελών και φίλων της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο των μαγειρικών συναντήσεων της Λέσχης, τα μέλη της παρακολούθησαν βήμα-βήμα τη διαδικασία παρασκευής ζωμών από τον σεφ και επαγγελματία εστιάτορα Παναγιώτη Μενάρδο.
 
Οι ζωμοί είναι βασική διαδικασία στη μαγειρική. Αναβαθμίζουν τη γεύση του φαγητού μας με απλή χρήση των υλικών που συνήθως δεν χρησιμοποιούμε και προκύπτουν με ελάχιστα έξοδα. Είναι υγιεινοί και ελεγχόμενοι όσο αφορά στο επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχέση με όσους κυκλοφορούν στην αγορά.
 
Οι ζωμοί χρησιμοποιούνται κυρίως σε επαγγελματικές κουζίνες και ενίοτε σε ερασιτεχνικές, για να ενισχύσουν σούπες, σάλτσες, ζυμαρικά, μέχρι και ψητά.  
Χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, όπως είναι: ο ζωμός βοδινού, κοτόπουλου, λαχανικών και ψαριού. Απ’ το αρνί (στην επαγγελματική εστίαση) δεν βγάζουμε ζωμό, γιατί θα γίνει βαρύς και λιπαρός.
 
Απ’ τις βασικές κατηγορίες, σύμφωνα και ανάλογα πάντα με τη φαντασία και τις γευστικές μας συνήθειες και απαιτήσεις, μπορούμε να επεκτείνουμε περεταίρω τις βασικές συνταγές ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
 
Σε κάθε περίπτωση ζωμού, για να πετύχουμε τη μέγιστη γεύση, βάζουμε όλα τα υλικά εξαρχής σε κρύο νερό και μετά ανάβουμε τη φωτιά (ο ζωμός να φτάνει πάντα σε θερμοκρασία βρασμού και όχι να βράζει, γιατί θα γίνει θολός).
 
Ιδιαίτερα αναλυτικός, με σημειώσεις που διένειμε και απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που προέκυψαν ο Παναγιώτης έβαλε στο κλίμα όλα τα μέλη και παρασκευάζοντας δυο ζωμούς, κοτόπουλου και λαχανικών, πλημμύρισε και τον χώρο και τις καρδιές από εκείνη τη μοσχοβολιά του καλομαγειρεμένου και αγαπησιάρικου φαγητού.
 
Στο τέλος της διαδικασίας τα μέλη της λέσχης είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν συγκρίνοντας τις δυο παρασκευές και να μιλήσουν για τους τρόπους χρήσεις και συντήρησης των ζωμών που είχαν φτιάξει.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Λέσχης "τον πάντα πρόθυμο Παναγιώτη Μενάρδο και τους διαθέσιμους συναδέλφους του, θα τους εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Επαγγελματική, οικιακή, σύγχρονη ή παραδοσιακή μαγειρική είναι αδελφάκια. Μοιάζουν σε κάποια σημεία, διαφέρουν σε άλλα κι έχουν η κάθε μια το ενδιαφέρον, την τεχνική και την αυτονομία της".
 
Οι εκδηλώσεις της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου είναι ανοικτές σε όλους.
 
"Μαγειρεύουμε όλοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, όσοι πιστεύουμε ότι έχουμε κάτι να μοιραστούμε, με βάση ένα πρόγραμμα και κάποιες μαγειρικές ενότητες.
Υπάρχει σκέψη για εκδρομή γαστρονομικού ενδιαφέροντος, σε κάποιο από τα γύρω νησιά, όπως επίσης και κάποια εκδήλωση προβολής προϊόντων, θέματα τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς" τονίζεται στην ανακοίνωση.  
 
Τα μέλη της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου ευχαριστούν τον Χρήστο Σαμιωτάκη που ετοίμασε και μοίρασε στα μέλη της Λέσχης, γλαστράκια με έτοιμα φυτά μπουράτζας και υπόσχονται να αναδείξουν την μπουράτζα σε επόμενες συναντήσεις γιατί είναι ένα φυτό τόσο οικείο στους Μυκονιάτες και παράλληλα τόσο άγνωστο.
 
Στις αμέσως προσεχείς εκδηλώσεις:
 
- Αύριο Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 3μμ είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο «Ηρώον» Άνω Μερας, ώστε να πάμε μια βόλτα προς τη Μαού και να ασχοληθούμε με τη, άγρια βρώσιμη χλωρίδα του νησιού, τα χόρτα που ευφραίνουν το παραδοσιακό πιάτο μας. 
 
-Την επόμενη Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στο καφέ Μπάρκο, πάμε ένα βήμα μετά τους ζωμούς. Φτιάχνουμε παραδοσιακές μυκονιάτικες σούπες (πιτσούνια με πάστα ή ρεβίθια με μπουράτζα κλπ), πιθανότατα χρησιμοποιώντας (γιατί όχι;) τον δικό μας ζωμό που παρασκεύασε την Τετάρτη ο Παναγιώτης Μενάρδος.