Στο στόχαστρο τα υπερχρεωμένα ξενοδοχεία

Στο στόχαστρο τα υπερχρεωμένα ξενοδοχεία

 


Τα πολυάριθμα ελληνικά ξενοδοχεία, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών τους, φαίνεται να βρίσκονται στο στόχαστρο επενδυτών από το εξωτερικό και distress funds που περιμένουν την ολοκλήρωση της ανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να κάνουν τις κινήσεις τους. Η ανοδική τάση που συνεχίζει να παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός είναι ο βασικός λόγος που εκδηλώνεται το έντονο ενδιαφέρον των συγκεκριμένων funds που βλέπουν ευκαιρίες στον συγκεκριμένο κλάδο.
 
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το 2016 θα είναι μία χρονιά γεμάτη εξελίξεις όσον αφορά τα υπερχρεωμένα ελληνικά ξενοδοχεία με τις τράπεζες να εξετάζουν διάφορα σενάρια.Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε κινήσεις δεδομένου ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υπερχρεωμένων ξενοδοχείων και το πρόβλημα έχει αρχίσει να διογκώνεται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Ιουλίου 2015 ο συνολικός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων έφθανε στα 7,5 δισ. ευρώ. Από αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών.
 
Σενάρια 
 
Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι η εκχώρηση δανείων ξενοδοχείων σε ενδιαφερόμενα επενδυτικά κεφάλαια. Το δεύτερο σενάριο θέλει την τράπεζα να αναλαμβάνει τον έλεγχο της ξενοδοχειακής επιχείρησης αλλά να εκχωρεί τη λειτουργία του ξενοδοχείου σε κάποιον τρίτο, είτε πρόκειται για fund είτε για αλυσίδα ξενοδοχείων. Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση, με τη μεσολάβηση της τράπεζας και σε συνεργασία με τους νυν ιδιοκτήτες της επιχείρησης, το ξενοδοχείο να πωλείται εξ ολοκλήρου σε κάποιο fund.
 
Ο προβληματισμός για τον αριθμό των ξενοδοχείων που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι ιδιαίτερα έντονος τους τελευταίους μήνες και δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που εκφράζουν την ανησυχία τους ότι επίκειται «αφελληνισμός» των ξενοδοχείων της Ελλάδας, παρά τις ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται σε αφίξεις τουριστών και τουριστικά έσοδα.

Δημήτρης Μαλλάς
 
(φωτογραφία αρχείου)