(φωτογραφίες) Εορτασμός του Τιμίου Σταυρού στο ομώνυμο παρεκκλήσι στο Βέλανο Μυκόνου

(φωτογραφίες) Εορτασμός του Τιμίου Σταυρού στο ομώνυμο παρεκκλήσι στο Βέλανο Μυκόνου

 

Η μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός, γιορτάστηκε το διήμερο που πέρασε σε εκκλησίες της Μυκόνου.
 
Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ των άλλων, την ημέρα αυτή το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία.
 
Ανήμερα του εορτασμού ημερήσιο πανηγύρι γίνεται επί σειρά ετών από τις οικογένειες Σπύρου και Μάριου Ξυδάκη στον δρόμο του αεροδρομίου στην περιοχή Βέλανος, ενώ από τα πιο παλιά και μεγάλα πανηγύρια και λειτουργίες είναι αυτό που γίνεται την παραμονή της γιορτής στην ομώνυμη εκκλησία στο Μαράθι, αλλά και στον Σταυρό (παλιό Σταυρό) στο αεροδρόμιο. 
 
Να' ναι καλά και του χρόνου οι οικογένειες που κάθε χρόνο τα διοργανώνουν και λειτουργούν τα ομώνυμα ξωκκλήσια και όσοι παρευρίσκονται σ' αυτά να είναι βοήθειά τους. 
 
Ακολουθούν φωτογραφίες από το ημερήσιο πανηγύρι στο Βέλανο.