(Φωτογραφίες) Μέχρι το Σάββατο η έκθεση του Ακριθάκη στην ΑΣΚΤ Μυκόνου

(Φωτογραφίες) Μέχρι το Σάββατο η έκθεση του Ακριθάκη στην ΑΣΚΤ Μυκόνου

 

 

 

Την έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη φιλοξενεί αυτές τις ημέρες το παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στη Μύκονο που άνοιξε τις πόρτες της για να υποδεχθεί το κοινό. Τα εγκαίνια της έκθεσης που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΠΑΜ, υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου, έγιναν στις 21 Αυγούστου. 
 
Η έκθεση είναι βασισμένη σε πρωτότυπα έργα του ζωγράφου καθώς και έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά, από την συλλογή του Μυκονιάτη Νίκου Παλαιολόγου.
 
Η συλλογή περιλαμβάνει έργα από όλες σχεδόν τις εικαστικές περιόδους του καλλιτέχνη, υπογεγραμμένα σχέδια, μεταξοτυπίες, κατασκευές κ.α. Επίσης εκτίθενται πρωτότυποι κατάλογοι από εκθέσεις του Ακριθάκη κατά τις δεκαετίες 1970-80 καθώς και υπογεγραμμένες αφίσες από αντίστοιχες εκθέσεις.
 
Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία της συζύγου και της κόρης του καλλιτέχνη, Φώφης και Χλόης Ακριθάκη. 
 
Κατά την διάρκεια της τελετής για την ζωή και το έργο του μίλησαν ο αντιδήμαρχος Μ. Ατζαμόγλου, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ Α. Κουφού και Β. Πελέκης και η Λίλα Παλαιολόγου.
 
«Ο Αλέξης Ακριθάκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της σύγχρονης Ελλάδας» ανέφερε η κ. Κουφού τονίζοντας ότι τα έργα του διακρίνονται από τις έντονες αντιθέσεις. 
 
Πρωτοπόρο για την εποχή του και σύγχρονο μέχρι τις μέρες μας χαρακτήρισε τον καλλιτέχνη ο αντιπρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ ο οποίος τόνισε «μιλά για μια Ελλάδα που υποφέρει και πρέπει να πιστέψουμε και να στηρίξουμε».
 
Παράλληλα αναφέρθηκε στην συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη εκδήλωση «το άνοιγμα όχι μιας έκθεσης αλλά μιας πορείας». 
 
Για την γνωριμία της με τον Αλέξη Ακριθάκη, μέσω του πατέρα της, μίλησε η Λίλα Παλαιολόγου η οποία αναφέρθηκε στον μεγάλο θαυμασμό που τρέφει για τον καλλιτέχνη και τα έντονα συναισθήματα που της ξυπνούν έργα του. Μίλησε για μια προσωπικότητα που γέμιζε όχι μόνο με ζωγραφική και σχέδια, αλλά ενός ανθρώπου ταγμένου στην τέχνη και αυθόρμητου που ήταν πάντα ο εαυτός του, χωρίς καθόλου ποζάρισμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
 
Πολλά από τα σχέδια του καλλιτέχνη είναι εμπνευσμένα από βραδιές στο εστιατόριο Balthazar που διατηρούσε στην Αθήνα ο στενός του φίλος Νίκος Παλαιολόγος. 
 
Ως υλοποίηση της υπόσχεσης που δόθηκε μέσα στον χειμώνα στα εγκαίνια της ανακαινισμένης Σχολής Καλών Τεχνών στη Μύκονο, χαρακτήρισε την έκθεση ο αντιδήμαρχος Μιλτιάδης Ατζαμόγλου και τόνισε ότι είναι η αρχή για επιπλέον στιγμές πολιτισμού και έμπνευσης, σε έναν χώρο που αποτελεί έναυσμα για να περάσει στην καρδιά όλων η σημαντικότητα του πολιτισμού ο οποίος θρέφει τις καρδιές και το πνεύμα μας. Έκλεισε δε μια φράση του καλλιτέχνη «Η τέχνη είναι ο βαθύς πόνος, ωστόσο όμως η τέχνη είναι και ο βαθύς έρωτας». 
 
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου με ώρες λειτουργίας 11:00  – 14:00 και 18:00 – 22:30.