Μεγάλη Έκθεση του διεθνούς Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου αφιερωμένη στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο

Μεγάλη Έκθεση του διεθνούς Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου αφιερωμένη στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο

 

 
Ένα ακόμη μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, διεθνούς εμβέλειας, λαμβάνει χώρα τις προσεχείς μέρες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από 5 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2015, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο πραγματοποιείται η μεγάλη έκθεση του διεθνούς Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου, αφιερωμένη στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο.
 
Για μια ακόμη φορά ο Νίκος Φλώρος, έχοντας πλειάδα τιμητικών διακρίσεων και Εκθέσεων σε Μουσεία ανά τον κόσμο, επιλέγει την Ρόδο για να πραγματοποιήσει μεγάλη Έκθεση στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, αφιερωμένη στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. 
 
Τίτλος της Έκθεσης είναι  “ Αφιέρωμα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο). Γλυπτοί πίνακες Νίκου Φλώρου. Ελλάδα” , η οποία θα διαρκέσει από τις 5 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου και οργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
 
Στην συγκεκριμένη  Έκθεση θα παρουσιαστούν πέντε εντυπωσιακά έργα του γνώριμου και αγαπημένου στο ροδιακό κοινό, καλλιτέχνη. Και τα πέντε έργα, ανάγλυφοι πίνακες,  θα είναι αφιερωμένα στο μεγάλο Έλληνα Δομίνικο Θεοτοκόπουλο ( Ελ Γκρέκο) για την συμπλήρωση των 400 χρόνων από τον θάνατό του. 
 
Πρώτο έργο  : “ Ανάσταση Ιησού Χριστού” διαστάσεις 4,5m επί 3m.
 
 
Δεύτερο έργο: “ Διαμερισμός των ιματίων του Ιησού Χριστού” διαστάσεις 5,5m επί 3m.
 
 
Τρίτο έργο: “ Σταύρωση Ιησού ” διαστάσεις 3m επί 2m.
 
 
Τέταρτο έργο: “ Αποκαθήλωση” διαστάσεις 2m επί 3m .
 
 
Πέμπτο έργο: “ Πορτρέτο του Ελ Γκρέκο” 1,10m επί 80cm.
 
 
 
Τα υλικά που χρησιμοποιεί  στα έργα του ο Νίκος Φλώρος είναι  σύγχρονα  και ποιο συγκεκριμένα από  χρωματιστό αλουμίνιο με ιδική τεχνοτροπία στην οποία και  έχει λάβει παγκόσμια πατέντα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς διαθέτει εκρηκτική δραματική πυκνότητα, εκφραστικότητα και ακτινοβολία.
 
 Άφιξη Ρώσων δημοσιογράφων στη Ρόδο για το Νίκο Φλώρο
 
 Η  Έκθεση  εκτός από το εικαστικό της ενδιαφέρον θα  συμβάλει στη σύσφιξη και ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων και των σχέσεων  Ρωσίας -Ρόδου δια μέσου του τουρισμού και της  επιχειρηματικής δραστηριότητάς που θα αναπτυχθεί. 
 
Και αυτό γιατί ο Νίκος Φλώρος είναι ο επίσημος Έλληνας καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Ρωσία για το έτος 2016, το οποίο έχει ανακηρυχθεί με προεδρικά διατάγματα από Ελλάδα και Ρωσία, ως πολιτικό έτος «της Ρωσίας στην Ελλάδα, και της Ελλάδας στη Ρωσία», μετά από την επίσημη πρόσκληση του Ναού Smolny της Αγίας Πετρούπολης. 
 
Η συγκεκριμένη Έκθεση έχει παρουσιαστεί ήδη με εξαιρετική επιτυχία στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Δεκέμβριο.
 
Μετά την Ρόδο, την μεγάλη Έκθεση θα παρουσιάσει ο ίδιος ο Νίκος Φλώρος και στο Κρατικό Μουσείο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο) στο Τολέδο της Ισπανίας, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης του Διευθυντή του Κρατικού Μουσείου “Ελ Γκρέκο” και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας.
 
 Με αφορμή τα εγκαίνια της Έκθεσης στην Ρόδο και λαμβάνοντας υπ'όψιν  το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στο Ρωσικό φιλόμουσο κοινό,  θα ακολουθήσει ειδική δημοσιογραφική αποστολή Ρώσων δημοσιογράφων στο νησί της  Ρόδου, οι οποίοι θα αφιερώσουν άρθρα σε πανρωσικά ΜΜΕ για τον τοπικό θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό, καθώς και την Δωδεκανησιακή  γαστρονομία και άλλα σχετικά στοιχεία για την ενίσχυση της προώθησης  της Ρόδου και των Δωδεκανήσων στην ρωσική αγορά.  
 
 Οι ρωσική δημοσιογραφική αποστολή απαρτίζεται από τους εξής: 
 
1. SNEZHANA GRIBATCKAIA, journalist, COSMOPOLITAN –RUSSIA ( νούμερο 5 στη Ρωσία)
 
2. ANNA CHERNIKOVA, Editor in chief στο TRANSAERO (on-board magazine of TRANSAERO Russian airlines που είναι η 2η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στη Ρωσία).
 
3. TATIANA KONDRATENKO, journalist, GEO –Russia ( ταξιδιωτικό περιοδικό & website ). 
 
4. ELENA TREGUBOVA, journalist, “ARGUMENTY & FAKTY” (website & εφημερίδα με το μεγαλύτερο τιράζ στη Ρωσία)
 
5. MARIA KHVASHCHINSKAIA, Συντονίστρια  του  Project από τη Ρωσική πλευρά , PR Director της εταιρείας Joint Work Studio.
 
Στην Έκθεση δεν θα υπάρξει εισιτήριο για τους επισκέπτες. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να απολαύσει και να γνωρίσει από κοντά το  ελληνικό και ξένο κοινό τα έργα του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη.  
 
Όλες οι Εκθέσεις του γλύπτη Νίκου Φλώρου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,  έχουν την ευγενική υποστήριξη του  Ιδρύματος  κατά του καρκίνου του εγκεφάλου   «George Best Costacos» Cultural and Cancer research Foundation. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις Εκθέσεις του, ο γλύπτης Νίκος Φλώρος πλαισιώνεται από μια μόνιμη  ομάδα συνεργατών : Τον επιμελητή (Curator)Αριστοτέλη Καραντή , την  διευθύντρια  εκθέσεων   Julia Sysalova και τον καλλιτεχνικό φωτογράφο Ηλία Διαμαντάκο.