Προς αναζήτηση έγκυρης απόφασης για τα δημοτικά τέλη, επανέρχεται το θέμα σήμερα στο Δ.Σ.

Προς αναζήτηση έγκυρης απόφασης για τα δημοτικά τέλη, επανέρχεται το θέμα σήμερα στο Δ.Σ.

 

 

 

 

Έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου πρόκειται να διεξαχθεί το μεσημέρι. Για τρίτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες τίθενται στο τραπέζι τα δημοτικά τέλη.

Η απόφαση περί μείωσης των δημοτικών τελών κατά 15% λήφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Ωστόσο για να είναι έγκυρη έπρεπε να υπάρχει εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής και όχι της Οικονομικής Υπηρεσίας. Παράλληλα πάρθηκε και με ισχνή πλειοψηφία.

Το θέμα επανήλθε στο συμβούλιο της 17ης Ιανουαρίου μετά από συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και πάλι δεν υπήρξε η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται.

Σήμερα το θέμα επανέρχεται στο Δ.Σ. προκειμένου να ψηφιστεί με την απαραίτητη πλειοψηφία και να καταστεί έγκυρη η απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση περί μείωσης των τελών έχει κριθεί επιβεβλημένη προκειμένου να μην υπάρξει και φέτος τόσο μεγάλη απόκλιση στα έσοδα με τις δαπάνες της υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το Νοέμβριο το αποθεματικό του Δήμου στην υπηρεσία των ανταποδοτικών τελών άγγιζε τα 2,5 εκ. ευρώ, όταν οι δαπάνες ήταν κατά πολύ λιγότερες. 

Όσο το θέμα μένει σε εκκρεμότητα δεν μπορεί να προχωρήσει και ο προϋπολογισμός (εκκρεμεί η έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση) με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Το δεύτερο θέμα της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης αφορά την ανάδειξη προέδρων σε επιτροπές του Δήμου. Σε προηγούμενο συμβούλιο έγινε η κλήρωση για την ανάδειξη μελών των επιτροπών παραλαβής έργων αξίας άνω των 5.000 ευρώ, παραλαβής έκαστης εργασίας κ.α. ωστόσο παραλήφθηκε η ανάδειξη προέδρων των επιτροπών αυτών.

Σήμερα, προκειμένου να προχωρήσουν και αυτές οι αποφάσεις κα να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Επιτροπές θα πρέπει το Δ.Σ. να αποφασίσει για τον ορισμό των προέδρων τους, εφόσον δεν έχει διευκρινιστεί για παράδειγμα αν οι πρώτοι σύμβουλοι ή υπάλληλοι που ανέδειξε η κάλπη αυτομάτως τίθενται και πρόεδροι των επιτροπών αυτών.