Απόψε τα εγκαίνεια της έκθεσης του Αλέξη Ακριθάκη στην ΑΣΚΤ Μυκόνου

Απόψε τα εγκαίνεια της έκθεσης του Αλέξη Ακριθάκη στην ΑΣΚΤ Μυκόνου

 


Έκθεση του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994) βασισμένη σε πρωτότυπα έργα καθώς και έργα που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό, όλα της συλλογής του Μυκονιάτη Νίκου Παλαιολόγου, στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η έκθεση, θα πραγματοποιηθεί στο παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στη Μύκονο, ως ξεκίνημα μιας μόνιμης συνεργασίας, της ΚΔΕΠΠΑΜ με την ΑΣΚΤ καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου στις 20:30. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου με ώρες λειτουργίας από τις 11:00 το πρωί έως και τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 18:00 το απόγευμα έως και τις 10:30 το βράδυ.

Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για την έκθεση και το έργο του Αλέξη Ακριθάκη οι Φώφη Ακριθάκη, Χλόη Ακριθάκη και Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Η διοργάνωση είναι της Δημοτικής Επιχείρησης ΚΔΕΠΠΑΜ υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου.

Ο Αλέξης Ακριθάκης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Έκανε ελεύθερες σπουδές στο Παρίσι (1956-1960) και στο Βερολίνο με τη γερμανική υποτροφία DAAD (1968-1970). Χρησιμοποίησε, από το 1966 και μετά, ορισμένες σταθερές παραστατικές αναφορές (η βαλίτσα, το βέλος, το πουλί κ.α.) με έντονες χρωματικές αντιθέσεις. Ασχολήθηκε ακόμη με το κολάζ ενσωματώνοντας στο έργο του στοιχεία από τις γραφικές τέχνες, τα κόμικς, τη ναΐφ ζωγραφική και τις κατασκευές, χρησιμοποιώντας ευτελή υλικά και αντικείμενα. Πέθανε στην Αθήνα το 1994.
 
Τα έργα που θα εκτεθούν ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Μυκονιάτη Νίκου Παλαιολόγου, επιστήθιου φίλου του Ακριθάκη και συλλέκτη και υποστηρικτή της τέχνης του. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα από όλες σχεδόν τις εικαστικές περιόδους του καλλιτέχνη, υπογεγραμμένα σχέδια, μεταξοτυπίες, κατασκευές κ.α. Πολλά από τα έργα παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Επίσης θα εκτεθούν πρωτότυποι κατάλογοι από εκθέσεις του Ακριθάκη κατά τις δεκαετίες 1970-80 καθώς και υπογεγραμμένες αφίσες από αντίστοιχες εκθέσεις.
 
Η ΚΔΕΠΠΑΜ πιστεύει ότι το έργο του Ακριθάκη παραμένει επίκαιρο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, μιας και οι εικαστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη προβάλλουν την ανάγκη της Ελλάδας να εκφράζεται ελεύθερα. Η τέχνη του Ακριθάκη έχει επηρεάσει πληθώρα καλλιτεχνών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο καλλιτέχνης, ρομαντικός, αντισυμβατικός, με μια εγγενή διάθεση για περιπέτεια και μια συγκινητική παιδικότητα, καταιγιστικός και ονειροπόλος, παρορμητικός και επίμονος αναζητητής εμπειριών, πίστεψε από πολύ νωρίς ότι η ζωγραφική δεν είναι γνώση, αλλά παρατήρηση της ζωής .
 
Ο Αλέξης Ακριθάκης, ως ένας Έλληνας καλλιτέχνης με παγκόσμια εμβέλεια, έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους ξένους επισκέπτες.